Sari direct la conținut

Marea Britanie s-ar putea confrunta cu cea mai severă recesiune din ultimii 300 de ani

HotNews.ro
Coronavirus Marea Britanie, Foto: Avpics / Alamy / Profimedia
Coronavirus Marea Britanie, Foto: Avpics / Alamy / Profimedia

Economia Marii Britanii s-ar putea contracta cu 13% în acest an datorită măsurilor de carantină impuse pentru a preveni răspândirea coronavirusului, estimările economice arătând că ar fi cea mai gravă recesiune în aproape trei secole și că îndatorarea publică va atinge cel mai ridicat nivel de după al Doilea Război Mondial, anunță Reuters.

Doar în perioada aprilie-iuline, produsul intern brut s-ar putea prăbuși cu 35% în timp ce rata șomajului s-ar putea dubla, ajungând la 10%, potrivit unor estimări ale Oficiului pentru Responsabilitatea Bugetului. În analiza sa oficiul a pornit de la scenariul unei carantine care să dureze trei luni, urmată apoi de o relaxare graduală a restricțiilor în următoarele trei luni.

O revenire ar putea avea loc mai târziu în cursul anului dacă restricțiile impuse pentru a încetini răspândirea pandemiei vor fi ridicate, potrivit aceleiași instituții.

Ministrul Finanțelor Rishi Sunak a afirmat că este „profund îngrijorat” de perspectiva ca două milioane de britanici să își piardă locul de muncă datorită impactului coronavirusului asupra vieții economice.

„Nu va fi ușor. Economia noastră o să încaseze o lovitură semnificativă”, a declarat acesta la videoconferința zilnică a executivului.

Oficiul pentru Responsabilitatea Bugetului a ținut însă să sublinieze că nu va face o prognoză oficială dată fiind lipsa de certitudine cu privire la cât vor continua măsurile de carantină și perioada de timp pentru care afacerile vor rămâne închise.

Separat, Fondul Monetar Internațional a anunțat că se așteaptă la o contracție a economiei britanice cu 6,5% în 2020, similar cu cea a altor economii, înainte de a crește cu 4% în 2021. Dar perspectiva pentru finanțele publice ale Regatului Unit este una alarmantă.

Lovitura dată încasărilor din taxe și impozite combinată cu planul de cheltuieli uriașe asumat de către guvern ar putea duce deficitul bugetar la 273 miliarde de lire sterline în anul fiscal 2020/2021, de cinci ori mai mult decât estimările anterioare.

Cifra ar fi echivalentul a 14% din Produsul Intern Brut și ar fi mai mare decât cifra de 10% înregistrată ca urmare a crizei economice globale care a început în 2007.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro