Sari direct la conținut

​Marea Finală a Concursului Humanitas în licee 2019: 24 de întrebări eseu despre istoria mondială a comunismului

HotNews.ro
Finala Concursului Humanitas în licee 2019, Foto: Humanitas
Finala Concursului Humanitas în licee 2019, Foto: Humanitas

Sâmbătă, 8 iunie, la ora 11.00, cele două echipe finaliste ale Concursului Humanitas în licee vor fi faţă în faţă în ultima etapă a ediției a opta, care se va desfăşura în sala de conferințe a Institutului Cervantes. Moderatorul concursului va fi Moise Guran. Trofeul și premiul cel mare vor fi înmânate de Mircea Cărtărescu și Gabriel Liiceanu.

După alte trei etape în care au acumulat cele mai multe puncte, Colegiul Național „Grigore Moisil“ din Brașov și Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu“ din Buzău au ajuns în marea finală a Concursului Humanitas în licee. Au fost cele mai bune echipe din 40 de licee, din 11 oraşe.

Tema finalei este O istorie mondială a comunismului. Întrebările pe care le vor primi cele două echipe au fost concepute de jurnalistul și scriitorul Marian Voicu urmărind cele mai importate evenimente, concepte și personalități care pot fi reținute citind câteva capitole esențiale ale volumului O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică. Cu pumnul de fier. Călăii de Thierry Wolton, pe care echipele l-au avut în bibliografie.

Elevii finalişti şi spectatorii se vor bucura de frumuseţea întrebărilor-poveste, de tipul Cine sunt?, Ce sunt?. Indiciile din prima parte a întrebării ţin de specificul cărţii și recompun din scurte informații aranjate într-o poveste, persoane, evenimente sau concepte relevante din volum. Un răspuns primit după citirea acestei prime părți este răsplătit cu două puncte. Din ce în ce mai directe și mai evidente, indiciile din a doua parte a întrebării aduc un singur punct.

Cea de-a opta ediţie a concursului Humanitas în licee s-a derulat pe parcursul anului şcolar 2018-2019 şi a avut trei etape cu o bibliografie legată de istoria comunismului. Pentru prima etapă, întrebările au plecat de la volumele Strania istorie a comunismului românesc și nefericitele ei consecințe de Lucian Boia (Editura Humanitas) şi Panta rhei de Vasili Grossman (Editura Polirom) și au fost create de Mircea Vasilescu; pentru a doua etapă, întrebările au fost concepute de Mirela Nagâț și Gabriel Liiceanu, pornind de la volumele Viața mea ca spioană de Katherine Verdery (Editura Vremea) și Dragul meu turnător de Gabriel Liiceanu (Editura Humanitas); pentru cea de-a treia, autorul întrebărilor a fost Ioan Stanomir, pentru cărțile Fenomenul Pitești de Virgil Ierunca și Dictatura lui Nicolae Ceaușescu. 1965-1989. Geniul Carpaților de Adam Burakowski (Editura Polirom). Concursul s-a desfăşurat cu public, în cele trei etape de calificare rolul de gazdă revenindu-i fiecăruia dintre licee, prin rotaţie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro