Sari direct la conținut

Marian Neacșu a preluat conducerea grupului responsabil de operaționalizarea în București a Centrului Cyber al UE – decizie în Monitorul Oficial

HotNews.ro
Marian Neacșu a preluat conducerea grupului responsabil de operaționalizarea în București a Centrului Cyber al UE – decizie în Monitorul Oficial

​Marian Neacșu a preluat ca secretar general al Guvernului și funcția de președinte al grupului de lucru interinstituțional Gli-Cyber, care va fi responsabil de operaționalizarea la București a Centrului Cyber al UE, prima structură a UE care va gestiona fonduri europene de 2,5 miliarde de euro în materie de securitate cibernetică, potrivit unei decizii a premierului Nicolae Ciucă, publicată vineri în Monitorul Oficial.

Decizia semnată joi, 6 ianuarie, de premierul Ciucă aduce modificări în componența grupului GLI-Cyber care fusese înființat prin decizie a premierului interimar Florin Cîțu, în data de 1 noiembrie 2021.

Președintele acestui grup este secretarul general al Guvernului, iar la acel moment această funcție era deținută de Horațiu Gorun. Cum între timp s-au schimbat și premierul și secretarul general al Guvernului, numirea lui Marian Neacșu este practic o formalitate.

Tot prin decizia de joi, 6 ianuarie, în cadrul acestui grup a fost numit și Nicu Popescu, ca simplu membru din partea Ministerului de Finanțe, probabil tot ca urmare a plecării unui membru care fusese numit în mandatul lui Cîțu.

Ciolacu, despre numirea lui Neacșu la Guvern: Condamnarea lui e depășită juridic. Domnului Neacşu nu îi apare nimic în cazier. Ce facem, omorâm oamenii?

Marian Neacu a fost numit secretar general al Guvernului în data de 7 decembrie 2021, la propunerea liderului PSD, Marcel Ciolacu.

În ceea ce priveşte trecutul lui Marian Neacşu, condamnat, în februarie 2016, la şase luni de închisoare cu suspendare, acuzaţia fiind de conflict de interese, fiindcă şi-ar fi angajat fiica la biroul de parlamentar, Ciolacu a susţinut că acea condamnare „e depăşită juridic”.

  • „Nu a fost atât de norocos ca alţi preşedinţi, de exemplu, de ţară. Ca să dau un exemplu. Hai să înţelegem, domnul Neacşu nu a furat nimic! Domnul Neacşu, ca mulţi alţi aleşi locali, primari, a făcut parte dintr-un Consiliu de Administraţie, nu a fost plătit, nici nu mai ştiu, la o şcoală sau aşa ceva. Şi-a angajat fata pe o perioadă de patru luni, deci haideţi… Asta e corupţie? În acest moment, cred că lucrurile sunt foarte clare! Staţi uşor că domnul Neacşu am înţeles că a avut o condamnare pe această incompatibilitate, pe conflict de interese… e depăşită juridic. Domnului Neacşu nu îi apare nimic în cazier. Ce facem, omorâm oamenii? Eu îmi asum această numire. Categoric!”, a declarat preşedintele PSD.

Marian Neacşu, în vârstă de 57 de ani, ocupă în prezent funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Acesta a fost exclus din PSD, în anul 2018, în perioada în care preşedinte al formaţiunii era Liviu Dragnea, fiind unul din semnatarii scrisorii prin care solicita ca Dragnea să facă un pas în spate de la şefia PSD.

Ulterior, Neacşu s-a înscris în Pro România, în februariel 2019, însă în iunie 2019 acesta a fost susţinut şi votat în Parlament de către social-democraţi pentru a deveni vicepreşedinte al ANRE.

Fostul secretar general al PSD Marian Neacşu a avut două mandate de deputat, în legislaturile 2008 – 2012 şi 2012 – 2016.

El nu a mai putut candida pentru un nou mandat, deoarece instanţa l-a condamnat, în februarie 2016 la şase luni de închisoare cu suspendare, acuzaţia fiind de conflict de interese, fiindcă şi-ar fi angajat fiica la biroul de parlamentar.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro