Sari direct la conținut

Mars Dune Alpha. NASA caută doritori care să petreacă un an în izolare pentru a simula o misiune pe Marte: „Gândiți-vă doar la cât de mult vă veți putea uita la Netflix!”

HotNews.ro
Mars Dune Alpha va incerca sa simuleze cat mai realist o misiune pe Marte, Foto: NASA
Mars Dune Alpha va incerca sa simuleze cat mai realist o misiune pe Marte, Foto: NASA

NASA are o misiune pentru cei care vor să experimenteze cum ar fi să trăiești izolat un an de zile pe Marte, anunță Phys.org.

Agenția aerospațială a Statelor Unite a început de vinerea trecută să accepte CV-uri pentru a pregăti potențialii astronauți care ar urma să se îndrepte spre planeta roșie.

Candidații care vor fi acceptați vor petrece un an în interiorul Mars Dune Alpha, un habitat de 160 de metri pătrați creat prin imprimare 3D, și într-o clădire din cadrul Centrului Spațial Johnson din Houston.

Voluntarii plătiți vor lucra în condiții care simulează o misiune de explorare a planetei Marte, printre acestea numărându-se comunicații limitate, alimente și resurse restricționate și stricarea unor echipamente.

NASA planifică 3 astfel de experimente, primul urmând să înceapă în toamna anului viitor.

Hrana participanților va fi asigurată de mâncare la conservă și deocamdată se pare că habitatul nu va avea ferestre. Voluntarii vor fi nevoiți să crească unele plante, însă nu și cartofi, ca în filmul „Marțianul” în care a jucat Matt Damon.

„Vrem să înțelegem cum se vor comporta oamenii în ele (habitaturi)”, afirmă cercetătoarea principală Grace Douglas, adăugând că „ne uităm la situații realiste de pe Marte”.

Mars Dune Alpha

Însă procesul de acceptare a candidaturilor demarat vineri nu este chiar pentru oricine. Cerințele sunt stricte și candidaților li se cere să aibă un masterat în știință, inginerie sau matematică sau să aibă experiență de pilot.

Doar cetățenii americani sau rezidenții permanenți ai Statelor Unite sunt eligibili. Cei care își depun CV-ul vor trebui să aibe vârsta între 30 și 55 de ani, să fie într-o formă fizică bună, să nu aibă restricții legate de dietă și rău de mișcare.

Acest lucru arată că NASA caută oameni care pot deveni astronauți, afirmă fostul astronaut canadian Chris Hadfield.

Hadfield susține că acesta este un lucru bun fiindcă experimentul va studia participanți care sunt mai similari cu persoanele care vor merge efectiv înspre Marte.

Mars 500, un efort anterior al rușilor de a simula o misiune marțiană, nu s-a încheiat cu bine deoarece candidații aleși au fost prea asemănători oamenilor de rând, afirmă fostul astronaut.

Hadfield, care a petrecut 5 luni pe orbită în 2013 la bordul Stației Spațiale Internaționale, mai spune că noul experiment al NASA va fi grozav pentru persoana potrivită.

„Gândiți-vă doar la cât de mult veți putea recupera din episoadele pe care le-ați ratat pe Netflix!”, spune Hadfield. „Dacă intri acolo cu un instrument muzical fără a ști nimic despre el ai putea ieși un muzician de concert, dacă vrei”, adaugă acesta.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro