Sari direct la conținut

Marsul pietonilor printre sapaturi, pickamere si masini in viteza

HotNews.ro

Ieri, 27 octombrie, circa 100 de persoane au participat la Marsul Pietonilor, organizat in centrul Capitalei. Participantii au semnat o petitie prin care cer mai putina poluare fonica, mai multa siguranta in trafic, precum si respectarea pistelor pentru biciclisti. Pe durata marsului, oamenii au ocolit masinile parcate pe trotuar, s-au strecurat printre gropi, pickamere si gramezi de moloz si s-au inghesuit, incercand sa faca loc biciclistilor care ar fi vrut sa mearga pe banda speciala.

„Cu ce mergi la serviciu? Cu autobuzul? Si eu. Si nu-mi convine sa fac doua ore pe un drum pe care as face o jumatate de ora cu bicicleta. Asta – daca as putea sa o folosesc, fiindca tot timpul stau cu frica sa nu dea vreo masina peste mine. Vreau sa nu mai fie masini pe trotuare si vreau ca pista de biciclisti sa fie respectata”, a rezumat motivul marsului Mirabela Gradinaru, de la Asociatia Salvati Bucurestiul.

Marsul pietonilor
Foto: Hotnews

Gradinaru nu isi imagineaza ca marsul va schimba ceva de la prima incercare, poate si din cauza numarului scazut de participanti. Marsul a fost anuntat pentru ora 15.00, ora la care majoritatea oamenilor sunt la serviciu. Din aceasta cauza, sunt prezenti mai putin de 100 de oameni, majoritatea elevi si studenti. „Nu, nu cred ca se va schimba ceva concret, acum, dar marsuri vom mai organiza. Scopul nostru este sa le aratam celor de la putere ca pietonii nu sunt o cantitate neglijabila si ca au drepturi”, adauga Gradinaru.

„Am venit aici alaturi de elevii mei. Lucrurile nu se pot schimba fara o implicare concreta”, spune si Georgeta Panait, profesoara, in timp ce imparte elevilor fluturasi cu mesajul marsului.

Marsul s-a desfasurat pe traseul Palatul Sutu-Bd. Regina Elisabeta-Parcul Cismigiu, traseu pe care participantii au facut trei opriri. Prima, la Directia Generala a Politiei Capitalei, pentru a depune petitia ce le sprijina cererile. In urma postarii online a petitiei, precum si a strangerii de semnaturi de catre voluntari, au rezultat 800 de semnaturi.

Marsul pietonilor
Foto: Hotnews

A doua oprire a avut loc in fata Prefecturii Bucuresti, pentru a sublinia nevoia unei implicari mai mari din partea autoritatilor locale. In fata cladirii, participantii rad ironic, vazandu-se nevoiti sa ocoleasca o masina parcata pe trotuar. Mercedesul detinut de primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, troneaza, mare si negru, pe pista rezervata pentru biciclisti. „Vedeti, de-asta am venit aici”, spune o pensionara, strecurandu-se pe langa masina.

Marsul a luat sfarsit la ora 16.30, in Parcul Cismigiu. Aici, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul a declarat: „In tarile civilizate, conflictul dintre pietoni si soferi a fost rezolvat acum 30 de ani. Acest conflict ar putea fi micsorat, in primul rand, prin realizarea unei benzi unice pentru trolee si autobuze”. Participantii au aprins zeci de lumanari si au pastrat linistea pentru un minut, in memoria pietonilor accidentati mortal pe zebra.

Marsul pietonilor
Foto: Hotnews

„Vrem sa traim intr-un oras civilizat, in care sa respectam si sa fim respectati”, au fost cuvintele care au incheiat evenimentul.

Marsul a fost organizat de Asociatia Salvati Bucurestiul, Asociatia ARCVIPP, D.G.A.S.- MB si Asociatia pentru Protectia si Siguranta Cetateanului, in parteneriat cu Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti.

In cazul in care nu va exista nicio reactie concreta din partea autoritatilor, o a doua editie a marsului urmeaza sa aiba loc in luna mai a anului viitor, dupa cum au declarat organizatorii.

Marsul pietonilor

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro