Sari direct la conținut

Masa monetara a SUA creste in ritmul unui copil de 7 anisori

Dan Popa's Weblog

Masa monetara (masurata prin agregatul M2) a crescut in SUA in luna iunie cu 9%, potrivit datelor publicate de FED azi dimineata, ajungand la 8.370,1 miliarde de dolari. Cresterea echivaleaza cu cea a unui copil de 7 ani, care creste in inaltime tot cam cu 9% anual (timp de un an jumatate) si care, pentru a se simti confortabil, are nevoie de haine noi.

Asa si FED, trebuie sa ii croiasca masei monetare conditii pentru ca de nervi, aceasta crestere sa nu genereze inflatie. Anul trecut, masa monetara a SUA crescuse cu 9,9%, ceea ce reprezinta cea mai mare crestere din 2001 incoace. Pentru cei nedeprinsi cu notiunile economice, masa monetara aduna toate mijloacele de circulatie si plata de care dispune, la un moment dat, economia unei tari. Ea masoara toate activele ce pot fi utilizate pentru achizitionarea bunurilor si serviciilor sau pentru plata datoriilor si cuprinde numai moneda detinuta de firme, gospodarii, institutii publice (moneda detinuta de sistemul bancar si cea utilizata in relatiile dintre institutiile bancare nefiind luata in calculul masei monetare).

Prin cresterea masei monetare, banca centrala ofera bancilor comerciale posibilitati sporite de creare a banilor. Bancile vor acorda mai multe credite, ceea ce inseamna ca o cantitate mai mare de bani (uneori chiar decat au nevoie) va fi la dispozitia populatiei si a firmelor. Ca urmare, acestea isi vor mari cheltuielile cu bunuri si servicii, astfel incat, o parte importanta a suplimentului de masa monetara trece la vanzatorii de bunuri si servicii, care, la randul lor, vor cheltui mai mult. Asta se cheama relansare a activitatii economice.

Masa monetara a avut momentul de glorie in politica FED in 1979, cand presedintele de atunci, Paul Volcker, a folosit-o ca principala arma de lupta (ca pe un briceag, ca sa fiu mai exact) impotriva inflatiei care crestea rapid. Rezultatul imediat a fost o crestere brusca a ratelor dobanzii, care a ingenuncheat economia SUA.

Urmeaza o fraza la care m-am chinuit mult: relatia intre inflatie si masa monetara este de la masa monetara spre inflatie si nu invers (aplauze, multumesc mult). Expansiunea ei e buna, dar o prea mare expansiune e proasta tocmai pentru ca ne aduce inflatie.

In Romania, masa monetara a crescut dupa Revolutie in ritm de Ghita Muresan. In 2000 de pilda, cresterea a fost de 38%. In 2001, cu 46,2% fata de 2001. In 2002, ritmul de crestere se tempereaza la 38%. In 2004, ritmul de crestere al masei monetare reale creste de peste 3,5 ori samd. Daca va uitati la evolutia inflatiei comparat cu cea a masei monetare, veti vedea care sunt riscurile cresterii acestui indicator in SUA. Ma opresc aici, ca mi-i foame iar la cabana nu poti manca totusi, la orice ora ti se nazare.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro