Sari direct la conținut

Mașina ca investiție pe termen lung? Ce trebuie să iei în considerare

HotNews.ro
Masina, Foto: Luis Viegas | Dreamstime.com
Masina, Foto: Luis Viegas | Dreamstime.com

În ultima perioadă, având în vedere inflația ridicată și stresul populației cu privire la așteptările privind anii următori, apar tot felul de influenceri care propun investiții ceva mai diferite. Una dintre ele: mașina.

Ideea lor este urmtătoarea: în anii următori vor fi căutate, din cauza costului vieții mai ridicat, mașini cu motoare mici, consum mic și fiabile. Așadar, acele mașini ar urma să se scumpească, iar atunci când o vei vinde vei scoate un câștig. Unele dintre mașinile propuse sunt astăzi „la mâna a doua sau a treia” în jur de 20.000 – 30.000 euro (toate cu motoare termice).

În primul rând trebuie să ai în vedere câteva lucruri dacă te gândești să-i asculți. Fă câteva calcule.

Să presupunem că astăzi cumpări o mașină din cele menționate la circa 20.000 de euro. Cu cât crezi că o vei vinde peste 5-10 ani? 25.000 – 30.000 de euro? Să presupunem că așa va fi, doar de dragul exemplului: 30.000 euro.

În toți acești ani mai ai următoarele costuri directe:

1. Impozit (care se majorează)

2. ITP

3. Asigurare RCA

4. Costuri cu întreținerea: carburant, revizie, curățare etc. Pot fi și cazuri de schimbarea distribuției.

5. Pot intra inclusiv costurile de parcare, dacă nu ai un garaj.

6. Dacă o scoți din oraș mai plătești și vigneta.

Cât crezi că o să te coste toate astea în cei 5-10 ani?

În același timp, nu uita că banii se depreciază: adică există inflație, inclusiv în zona euro. Deci o simți chiar dacă o vei vinde în echivalentul monedei europene.

În final ajungi să obții cam cât ai băgat în ea. Cu alte cuvinte, fă-ți calculele înainte de a lua o decizie: vezi cât te-ar costa toate cele de mai sus, deoarece diferă de la mașină la mașină.

Dacă o cumperi pe credit, atunci mai adaugă și costurile legate de dobândă și comisioane. Au fost cazuri în trecut de persoane care au cumpărat terenuri pe credit din dorința de a se îmbogăți, au vândut la preț mai mare decât au cumpărat, dar dacă adaugă dobânzile și comisioanele, în realitate au pierdut bani.

Mașina devine investiție mult mai ușor dacă decizi să faci pe taximetristul (Uber), ori să fii curier pentru platformele de mâncare. Evident, nu o să faci asta cu o mașină pe care o gândești investiție.

Dacă tot te gândești la investiții, dar totuși nu ai un apetit pentru risc, există alternative. Până la urmă ieși mai bine chiar și cu un depozit la bancă, chiar dacă dobânzile sunt mici (impozitate și CASS la câștiguri ceva mai mari), ori chiar titluri de stat: Fidelis sau Tezaur.

O alternativă ține și de fonduri de investiții cu risc scăzut, ori cu risc crezut (în funcție de apetitul personal).

Ce randamente a generat piața de capital, istoric vorbind

„La nivel istoric, acțiunile au dovedit că reprezintă singura clasă de active financiare care au generat randamente real pozitive, luând în calcul și inflația”, susține Adrian Anghel, specialist în investiții la OTP Asset Management.

Potrivit acestuia, pentru Bursa de la București, randamentele ar fi de 9-10% pe an în perioada 1997-2022 pentru indicele reprezentativ, BET, care nu include însă și dividendele oferite de companii.

„Dacă luăm în calcul și ca dividendele oferite de companiile românești au fost probabil printre cele mai mari din lume, rezultă un randament mai mare, greu de egalat de alte active”, a explicat specialistul.

Pentru indicele american S&P500 randamentul este de 9-10% pe an în funcție de orizontul selectat, însă aici vorbim de randament total, care include și dividendele acordate de companiile care alcătuiesc acest indice cu tradiție.

Randamentele trecute nu reprezintă o garanție pentru viitor

Teoria spune că pe un orizont de timp reprezentativ, randamentele ar trebui să se apropie de cele istorice. Așadar 9-10% pe an.

Adrian Anghel face câteva precizări:

1) Randamentele trecute nu garantează performanțe viitoare. Simplul fapt că acțiunile au adus 10% pe an să zicem, nu înseamna că la anul vor aduce tot 10%. Exista ani cu randament negativ și ani cu randamente de 20%. Pe medie rezultă un randament de 10% pe baza datelor istorice.

2) Orizontul de timp: trebuie să avem în vedere un orizont de timp generos cand investim în acțiuni, aș spune măcar 5-10 ani. Astfel vom traversa cel putin un ciclu economic și companiile în care investim vor avea timp să genereze profituri, în medie. De asemenea, trebuie să rămânem investiți în toată această perioadă, fără a încerca să speculăm mișcările pieței.

3) Investitia într-un indice nu este direct posibilă. Există fonduri de investitii care replică indicii, dar datorită comisioanelor percepute vor aduce un randament ușor inferior indicelui pe care îl replică. Aceste fonduri se pot cumpăra și vinde tot pe Bursă, în general, fiind fonduri tranzacționate.

De menționat că dacă alegi să investești în piața de capital, direct sau indirect (prin fonduri de investiții n.r.) prima dată ar trebui să înveți despre ea pentru a înțelege pe deplin riscurile și cum să reacționezi în diverse momente. Ideal este să cunoști analiză tehnică și fundamentală, fiind multă literatură economică pe temă.

*Acest text nu reprezintă o recomandare de investiții

Sursă foto: Dreamstime.com

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro