Măsuri eficiente împotriva abuzului sexual asupra copiilor în mediul online, adoptate în Parlamentul European
Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European a adoptat marți poziția sa cu privire la noile măsuri pentru protejarea copiilor în mediul online, prin prevenirea și stoparea abuzului sexual asupra acestora.
Proiectul a fost adoptat cu 51 de voturi pentru, două împotrivă și o abținere.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, noile măsuri obligă furnizorii de internet să evalueze dacă serviciile lor pot fi folosite în mod abuziv împotriva copiilor, dar și să implementeze reguli pentru reducerea riscurilor în acest sens. Mai mult, furnizorii de internet trebuie să se asigure că site-urile pornografice au sisteme adecvate de verificare a vârstei și mecanisme de semnalare pentru materialele de abuz sexual.
De asemenea, serviciile care vizează copiii trebuie să solicite implicit consimțământul utilizatorului pentru mesaje nesolicitate, să aibă opțiuni de blocare și să sporească controalele parentale.
Noi reguli pentru reducerea riscurilor de abuz în online
Pentru a evita supravegherea în masă sau monitorizarea generalizată a internetului, autorităților judiciare li s-ar permite să autorizeze ordine limitate în timp, ca ultimă soluție, pentru a detecta orice material de abuz sexual asupra copiilor și de a retrage accesul la acesta, atunci când măsurile de reducere a riscurilor nu sunt eficiente.
Deputații europeni explică necesitatea de a direcționa ordinele de detectare către persoanele individuale sau grupuri legate de abuzul sexual împotriva copiilor, folosind „motive rezonabile de suspiciune”.
În textul adoptat a fost integrată criptarea „end-to-end” pentru a garanta că toate comunicările utilizatorilor sunt sigure și confidențiale. Furnizorii ar putea alege tehnologiile de utilizat, doar dacă respectă măsurile de siguranță prevăzute în lege și sunt supuși unei auditări independente și publice a acestor tehnologii.
Centrul UE pentru Protecția Copilului
Potrivit proiectului se înființează un Centru UE pentru Protecția Copilului pentru a ajuta la implementarea noilor reguli și pentru a sprijini furnizorii de internet în detectarea materialelor de abuz sexual asupra copiilor. Acesta ar colecta, filtra și distribui rapoarte către autoritățile naționale competente și Europol. Centrul ar dezvolta tehnologii de detectare pentru furnizori și ar menține o bază de date cu hash-uri și alți indicatori tehnici, identificați de autoritățile naționale.
Centrul ar susține autoritățile naționale în timp ce aplică noua măsură, privind abuzul sexual asupra copiilor, desfășoară investigații și impune amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală pentru încălcarea regulilor.
Parlamentul European își propune să creeze un nou Forum Consultativ pentru Drepturile Victimelor și Supraviețuitorilor pentru a se asigura că vocile acestora sunt auzite.
Raportorul Javier Zarzalejos (grupul PPE Spania) a declarat: „Pentru a răspunde eficient la această provocare urgentă, am găsit un compromis legal susținut de toate grupurile politice. Acesta va crea reguli uniforme pentru a combate abuzul sexual al copiilor în mediul online, ceea ce înseamnă că toți furnizorii trebuie să evalueze dacă există un risc de abuz în serviciile lor și să reducă aceste riscuri cu măsuri personalizate. Ca ultimă soluție, pot fi folosite ordine de detectare pentru a retrage materialele abuzive care circulă încă pe internet. Acest acord găsește un echilibru între protejarea copiilor și protejarea vieții private”.
Poziția adoptată de LIBE trebuie să fie aprobată în plenul Parlamentului European.
La 20 noiembrie, va fi anunțat începutul negocierilor, iar membrii au termen de opoziție până la finalul zilei de 21 noiembrie. În cazul în care suficiente persoane sunt pro, votul va avea loc în aceeași ședință.