Medicamente compensate pe banii companiilor private
Generozitatea electorala cu care Guvernul a decis sa le ofere tuturor pensionarilor medicamente compensate cu 90% ameninta sa declanseze o noua criza in reteaua spitaliceasca dupa ce Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) din Romania a acuzat, ieri, populismul desantat si incompetenta guvernantilor in gestionarea crizei din sistemul sanitar.
Intr-o scrisoare de protest data ieri publicitatii, Comitetul Director al AFPM ii aminteste premierului Adrian Nastase ca, desi Guvernul a reusit sa scoata „din palarie“ 2500 de miliarde de lei pentru compensarea cu 90% a medicamentelor pensionarilor, statul roman nu binevoieste sa-si plateasca nici acum datoriile acumulate de spitale in ultimii doi ani catre furnizorii de produse
medicale, care au ajuns in prezent la valoarea totala de 21 de milioane de euro (aproximativ 900 de miliarde de lei). Aceasta suma reprezinta contravaloarea materialelor, consumabilelor si instrumentelor de uz sanitar pe care furnizorii le-au livrat spitalelor in 2003 si 2004, dar care nu au fost achitate de unitatile sanitare, din cauza subfinantarii.
„Cu toate acestea, noi am fost obligati sa platim TVA pentru aceste sume pe care nu le-am incasat, pentru ca altfel nu am fi avut acces la licitatiile publice pentru incheierea de noi contracte“, ne-a declarat Ion Ciceala, director executiv al AFPM.
Acesta a explicat ca, potrivit contractelor incheiate cu unitatile sanitare, produsele medicale trebuie platite in maximum 60 de zile dupa ce au fost livrate, dar exista multe spitale care refuza sa faca acest lucru, invocand lipsa banilor.
„Din acest moment, companiile din AFPM, care acopera 80% din piata, vor inceta sa mai livreze produse catre toate spitalele ce depasesc termenul de 60 de zile. Sa le ia de unde vor, dar nu de la noi“, a anuntat directorul Ciceala.
Reprezentantii AFPM considera ca, printr-o masura populista cum este compensarea medicamentelor cu 90%, nu se rezolva problemele din sistemul sanitar, in conditiile in care spitalele sufera in continuare din cauza subfinantarii, iar ultimele rectificari bugetare nu au imbunatatit situatia. „Acrobatiile financiare executate de prim-ministru in tandem cu „pastorul Finantelor“ (n.
red. – Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor) ne dau noua, sectorului privat din sanatate, o noua, desi inutila, dovada a bolii de care sufera Executivul: incompetenta cronica, agravata de rea-vointa. Din pacate, pentru aceasta boala nu exista decat un singur tratament: Demisia!“, se arata in scrisoarea de protest a AFPM.
La inceputul acestui an, furnizorii de produse medicale au amenintat ca vor sista livrarile catre spitale daca statul roman nu consimte sa-si plateasca datoriile acumulate in ultimii trei ani. Pentru a dezamorsa conflictul, Guvernul a incheiat, in ianuarie 2004, un protocol cu AFPM in care se prevedea plata esalonata a arieratelor din 2002, urmand ca, pe viitor, contractele sa fie respectate.
„Protocolul se referea la sumele care ni se datorau inca din 2002, iar acestea au fost intr-adevar platite in intregime.
Totusi, Guvernul nu a fost de acord sa incheie acest protocol decat in momentul in care am amenintat cu sistarea tuturor livrarilor catre spitale, ceea ce demonstreaza care este mentalitatea acestei gasti de derbedei aflati astazi la putere: ei nu asculta decat de maciuca“, a incheiat directorul executiv al AFPM, Ion Ciceala.