Sari direct la conținut

Mega-racheta Starship a SpaceX este pe rampa de lansare și așteaptă aprobarea pentru a treia încercare

HotNews.ro
Lansarea sistemului Starship, Foto: Joe Marino / UPI / Profimedia Images
Lansarea sistemului Starship, Foto: Joe Marino / UPI / Profimedia Images

SpaceX a adus acum câteva zile pe rampa de lansare din Texas un nou sistem Starship format din două trepte uriașe. Atât încercarea din aprilie 2023, cât și cea din noiembrie, s-au încheiat cu explozii, dar compania trebuie să facă tot mai des lansări cu cea mai mare rachetă din lume.

Racheta SpaceX este formată din două părți: Starship este nava spațială/treapta superioară (cu șase motoare Raptor), iar Super Heavy este boosterul/treapta principală, cu 33 de motoare Raptor, de care este nevoie pentru a scăpa de atracția gravitațională a Pământului.

Nu se știe când autoritatea americană FAA va da undă verde pentru acest al treilea test orbital, însă Elon Musk a scris pe X că ar putea fi în trei săptămâni, ceea ce înseamnă începutul lui martie.

Cele două componente au fost aduse pe rampa de lansare de la Starbase Texas acum câteva zile, dar se așteaptă „unda verde” a FAA care încă investighează ce s-a întâmplat cu versiunea precedentă de Starship, lansată acum trei luni. Atunci au explodat ambele trepte: prima după trei minute și a doua după opt minute.

SpaceX a făcut două încercări cu Starship în configurație completă, ambele terminându-se cu explozii ale ambelor componente.

Pe 20 aprilie 2023, Starship a decolat pentru prima dată în configurația sa completă, însă mai multe motoare nu au funcționat cum trebuie, iar echipele SpaceX de la sol au aruncat în aer în mod deliberat racheta, cu ajutorul sistemului de anulare a zborului (Flight Termination System —FTS).

Pe 18 noiembrie 2023 lucrurile au mers ceva mai bine, cele două trepte s-au separat cu succes după trei minute de la lansare, dar lucrurile au mers prost apoi. Treapta Space Heavy s-a dezintegrat la foarte puțin timp după separarea de Starship, în timp ce motoarele Starship au mai funcționat câteva minute și naveta a urcat, dar apoi a explodat.

Este esențial ca SpaceX să aibă cât mai multe teste cu Starship, să ducă racheta pe orbită, iar componentele să revină la sol, pentru a fi folosite din nou. Rachetele Starship vor avea un rol principal în misiunile către Lună, inclusiv ale NASA, iar întârzierile încep să pună presiune pe calendarul stabilit.

Sursa Space.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro