Merita peste 1.000 de dolari cele mai performante smartphone-uri din piata? – Cum s-a ajuns aici si de ce telefoanele sunt atat de scumpe
Noul iPhone X anuntat marti seara ajunge sa coste in Europa si peste 1.300 de euro in versiunea cu 256 GB de stocare si tot mai multe modele, cum ar fi si Samsung Galaxy Note 8, au depasit pragul de 1.000 de dolari in Europa. Cele mai sofisticate smartphone-uri din piata sunt tot mai scumpe si fiindca pe ele au fost puse tehnologii noi cu piese costisitoare, dar si fiindca marile companii vor sa aiba pe aceste modele de top marje de profit cat mai mari. Dar merita sa dai peste 1.000 de dolari pe un smartphone ultra-performant?.
Cei cu dare de mana isi pot lua si acum in Romania modele de smartphone la peste 4.000 de lei, fie ca este vorba de versiuni high- end de iPhone 7 Plus, Samsung Galaxy Note 8 sau Google Pixel.
In SUA s-a dezbatut mult faptul ca Apple, prin lansarea iPhone X, depaseste pragul psihologic de 1.000 de dolari, iar in Europa, din cauza taxelor, iPhone X ajunge sa coste peste 1.300 de euro in varianta cu 256 GB stocare. Francezii denumesc foarte plastic aceste telefoane scumpe, spunand ca au ajuns in „stratosfera tarifara”. Multi au spus ca Apple risca enorm urcand atat de sus preturile, insa ca la aproape orice lansare asteptata opiniile difera fantastic de mult.
Cei mai loiali fani Apple abia asteptau iPhone X si il vor cumpara, in timp ce multi dintre cei care au telefoane cu Android spun ca nu ar da atat pe un telefon care vine cu noutati ce au fost introduse inca de acum cativa ani pe smartphone-urile cu sistemul de operare al Google.
Dar de ce s-a ajuns ca smartphone-urile de varf de gama, asa-numitele flagship-uri, sa coste atat de mult? A contat enorm si faptul ca pe ele au fost introduse tehnologii noi sustinute de componente scumpe, De exemplu iPhone X are ecran OLED cu margini foarte mici, senzori de profunzime, tehnologia FaceID, sticla si pe spate si procesor mai puternic. Aceste lucruri adauga la pretul de fabricatie, iar companiile cresc si preturile finale pentru a nu micsora marja de profit.
De exemplu, analistii Citi Research estimau ca productia celui mai scump iPhone costa aproape 500 de dolari/exemplar, iar daca Apple va reusi sa vanda cateva milioane de unitati la o marja importanta de profit, acest lucru se va regasi in veniturile companiei.
Apple a stabilit pretul atat de sus si pentru a se pozitiona si diferentia fata de ceilalti concurenti si in ultimii ani la aproape fiecare lansare preturile noilor modele erau tot mai mari. Pe de alta parte scad preturile modelelor mai vechi, care pot fi gasite si la sub 500 de dolari, in timp ce pretul mediu pentru intreaga gama iPhone s-a mentinut la 600-700 dolari.
Apple stie foarte bine ca puterea marketingului este importanta si ca foarte multi useri abia asteptau ca iPhone X sa se lanseze. Compania este, pe de alta parte, constienta ca oamenii tin in medie telefoanele tot mai mult, astfel ca incearca sa compenseze financiar, punand preturi mai mari pe modelele de varf de gama.
Acelasi lucru este valabil si pentru Samsung care foarte recent a lansat Galaxy Note 8, un telefon care la noi costa cam 4.500 de lei. Compania a spus ca au fost comandate 650.000 de unitati in primele cinci zile, cele mai bune cifre din istoria tuturor telefoanelor Note. In clubul telefoanelor care vor ajunge sa coste in jur de 4.000 de lei se regaseste si V30, cel mai recent telefon LG.
1.000 de dolari este enorm daca tinem cont ca pretul mediu cu care se vinde un smartphone in lume este, conform datelor Strategy Analytics , 227 dolari, putin fata de cat era in al doilea trimestru din 2012: 302 dolari. Scaderea s-a produs si datorita faptului ca pe piata au intrat companii chineze precum Xiaomi, OnePlus, OPPO si VIVO care au venit cu preturi mult mai mici chiar si in segmentul premium.
Surse: Les Echos, New York Times, USA Today, Bloomberg