Sari direct la conținut

Michel Barnier, la RFI: Propunerea Germaniei privind bugetele nationale trebuie discutata serios

HotNews.ro

Comisarul european pentru Piata Interna, Michel Barnier, a acordat un scurt interviu RFI, in care afirma ca propuneri precum cea a Germaniei, care a cerut marti ca Executivul european sa aiba un drept de veto asupra bugetelor nationale, trebuie discutate serios.

Proiectul propus de ministrul de Finante Wolfgang Schauble se refera la acordarea de atributii suplimentare comisarului European pentru Afaceri Economice si Monetare. Comisarul ar urma sa aiba drept de veto pentru blocarea bugetului unui stat membru, in cazul unui deficit prea mare. Comisarul Barnier a declarat la RFI ca trebuie aplicat in principal ce s-a decis deja pentru a coordona bugetele.

Comisarul a mai spus ca a prezentat un proiect care ramane deschis tarilor care nu sunt in zona euro sau nu sunt inca in zona euro, dar care vor sa se plaseze sub supravegherea autoritatii unice bancare. Cu alte cuvinte, ca si Romania ar putea face parte din uniunea bancara.

Reporter: Ce parere aveti de propunerea ministrului german de Finante, care a cerut Executivului european sa aiba un drept de veto asupra bugetelor nationale?

Michel Barnier: Lucram acum in cadrul tratatului bugetar, vrem politici economice coordonate la nivel european, iar propuneri precum cea a Germaniei trebuie discutate serios. Consider ca trebuie aplicat in principal ce s-a decis deja pentru a coordona bugetele, de a lasa Comisiei atributia de a supraveghea bugetele nationale, pentru ca acestea sa respecte regulamentele. Iar la acest capitol, Comisia este deja responsabilizata. Trebuie sa le lasam timp sa actioneze.

Rep.: Inclusiv asupra a ce s-a decis deja la ultimul Consiliu European-uniunea bancara, autoritatea unica de supraveghere?

M.B.: Da, mai ales uniunea bancara. Asta e prioritatea. Trebuie sa punem lucrurile in ordine. Si Comisia Europeana trebuie sa isi indeplineasca rolul, fiind atenta totusi sa asocieze la decizie si Parlamentele nationale.

Rep.: Dar ce se intampla cu opozitia Germaniei fata de uniunea bancara?

M.B.: Nu exista o opozitie a Germaniei. Uniunea bancara a fost decisa la summit-ul din 29 iunie de sefii de stat si de guvern, inclusiv de doamna cancelar Angela Merkel.

Continuarea pe www.rfi.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro