Sari direct la conținut

Microraptorul, un dinozaur cu patru aripi, avea un penaj cu irizatii albastre

HotNews.ro

O echipa chino-americana de paleontologi a stabilit joi ca penajul unui mic dinozaur cu patru aripi care a trait in urma cu aproape 130 de milione de ani avea culori stralucitoare, o premiera care demonstreaza ca aceasta trasatura a jucat un rol esential in atragerea partenerilor inca de la inceputul evolutiei speciilor, scrie AFP.

Penele microraptorului, care avea o lungime mai mica de un metru, aveau reflexe negre si albastre, asemanatoare celor ale corbului.

El se hranea cu insecte si traia in arborii unei regiuni care se afla acum in nord-estul Chinei.

Este vorba de primul dinozaur caruia oamenii de stiinta au reusit sa-i reconstituie aceste caracteristici de culoare, gratie unei fosile descoperite in 2003.

Irizatia est foarte raspandita astazi in natura. Numeroase insecte, fluturi, pesti si pasari isi datoreaza culorile scanteietoare gratie acestui fenomen optic prin care o suprafata pare ca isi schimba culoarea in functie de unghiul din care este privita.

„Acest studiu ofera o privire fara precedent asupra imaginii acestui animal, atunci cand era in viata”, spune Mark Norell, presedintele sectiei de paleontologie a Muzeului american de istorie naturala, unul dintre autorii acestui studiu publicat de revista americana Science in 9 martie.

„Pasarile moderne se servesc de penajul lor pentru multe lucruri mergand de la termoreglare, camuflaj si pana la seductie”, a explicat profesorul de biologie al Universitatii din Akron (Ohio), Matt Shawkey, care a participat si el la studiu.

Aceasta descoperire arata ca „irizatia era deja importanta inca de la inceputul evolutiei”, a adaugat el.

Paleontologii au subliniat si importanta acestei fosile de microraptor, care reprezinta „foarte clar o tranzitie intre dinozauri si pasari, din care are multe trasaturi morfologice”.

„Caracteristicile unice ale aripilor microraptorului ne ajuta sa intelegem originea zborului”, noteaza ei.

„In urma numeroaselor descoperiri de fosile de pasari si de plante cu flori stim ca perioada Cretacicului era o lume colorata”, spune Ke-Qin Gao, de la Universitatea din Beijing.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro