Sari direct la conținut

Micul robot Philae "lucreaza din plin" pe cometa Churyumov-Gherasimenko dar s-ar putea sa nu mai aiba decat cateva ore de trait

HotNews.ro
Robotul Philae, Foto: ESA/ATG medialab
Robotul Philae, Foto: ESA/ATG medialab

Micul robot Philae „lucreaza din plin” pe cometa Churyumov-Gherasimenko dar s-ar putea sa nu mai aiba decat cateva ore de trait cu acumulatorul sau, in conditiile in care functionarea bateriilor solare este afectata de pozitia sa, la umbra, a anuntat vineri CNES, agentia spatiala franceza, potrivit AFP.

„Buna ziua Pamant! Am petrecut o noapte foarte activa pe cometa. Sunt din nou in contact cu echipa mea”, a afirmat Philae, pe contul sau de Tweeter, publicat de Agentia Spatiala Europeana.

Dar orele sale ar putea fi numarate. „Nu mai are decat cateva ore de trait cu acumulatorul sau. Dupa aceea, bateriile solare ar fi trebuit sa preia fraiele, dar robotul este la umbra”, a declarat Philippe Gaudon, seful de proiect Rosetta la Cnes (Centrul national de studii spatiale al Frantei), in Toulouse.

Avand in vedere ca durata de viata initiala a acumulatorului era de 60 de ore, nu ar mai raman decat circa zece ore de functionare.

Bateriile solare ar fi trebuit sa permita robotului sa functioneze la ralenti timp de cateva luni, dar ele primesc mult mai putina lumina deoarece robotul este prins intre roci.

Sonda europeana Rosetta, care navigheaza de zece ani in spatiu, a dat miercuri drumul micului robot-laborator Philae care dupa o cadere de sapte ore a aterizat pe nucleul cometei Churyumov-Gerasimenko. Philae cantareste 100 kg, este de dimensiunea unei masini de spalat si are o multitudine de senzori si de aparate avansate de masuratori.

Robotul Philae a aterizat cu succes pe cometa Churyumov-Gerasimenko si a inceput sa trimita poze de acolo, chiar daca intial au fost probleme si harpoanele nu se atasasera cum trebuie.

Cometa 67P are o masa estimata la 10.000 de tone, a luat nastere acum patru miliarde de ani, „goneste” cu 55-60.000 km/h si are oarecum forma unei ratuste de jucarie. A fost numita dupa cei doi astronomi care au descoperit-o in 1969: Klim Churyumov si Svetlana Gerasimenko, iar estimarile arata ca temperatura la suprafata ar fi -70 grade.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro