Sari direct la conținut

Mihai Ghimpu: Imi cer scuze pentru insulta adusa Romaniei de regimul Voronin. Avem aceeasi cultura, istorie si identitate

HotNews.ro

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, isi cere scuze, intr-un interviu acordat Info Rusia, „pentru insulta adusa Romaniei” de vechea conducere a tarii, asigurata de comunistii lui Voronin. „Asa cum au procedat ei, i-au insultat pe cetatenii romani si Romania, ca stat. Imi pare rau si sper ca nu se va mai intampla, iar cetatenii nu vor mai vota in fruntea statului oameni care nu stiu sa pretuiasca relatiile dintre oameni, dintre state, care nu-si recunosc propria limba, cultura si istorie”, a subliniat Ghimpu.

Presedintele interimar considera ca relatiile dintre cele doua state au revenit la „normalitate”, asa cum au fost „in primii ani de independenta a R. Moldova”.

„Romania nu este pentru noi un stat vecin. Romania pentru noi este un stat unde se vorbeste aceeasi limba, unde avem aceeasi cultura, aceeasi istorie, aceeasi identitate si nu cred ca supar pe cineva cand vorbim de relatii foarte bune cu Romania”, a declarat el.

Scopul suprem: aderarea la UE

Mihai Ghimpu a precizat insa ca „asta nu inseamna ca suntem impotriva unor relatii cu Federatia Rusa sau cu altcineva”: „Relatii cu oameni straini trebuie sa ai, dar intotdeauna relatiile dintre frati sunt mai apropiate, si eu cred ca fiecare om sanatos la minte intelege lucrul asta. Pacat ca nu au inteles toti cei care ne-au condus pana acum si au incercat sa gaseasca dusmanul in Romania”.

In opinia sa, Republica Moldova se afla acum pe „drumul cel bun”: „Scopul suprem al Aliantei pentru Integrarea Europeana este aderarea republicii la UE, iar aceasta se poate intampla numai in urma promovarii reformelor (…) cu pensii, cu salarii bune, cu viata decenta, cu o presa libera, justitie independenta, fara de care nu putem sa traim nici noi, si nici nu putem obtine capital strain, fara de care nu putem dezvolta economia – totul se invarte in jurul democratizarii statului”.

Sunt sanse pentru rezolvarea conflictului transnistrean

Mihai Ghimpu se declara optimist si in privinta sanselor de rezolvare a diferendului transnistrean.

„Sanse eu cred ca sunt. Depinde de noi, de cei care suntem la guvernare. E clar ca mai mult depinde de Federatia Rusa, iar acest lucru l-am inteles si la intalnirea cu presedintele Medvedev”, a spus el, adaugand ca i-a transmis presedintelui rus ca Moldova se pronunta pentru solutionarea diferendului prin dialog, pe cale pasnica.

„Din pacate, acest dialog dureaza cam mult, din 1992 – de 17 ani! – si nu avem nici un rezultat. Ba, din contra, se intareste pozitia lui Smirnov si nu e bine daca Smirnov este si va ramane cel care decide. Teritoriul este al R. Moldova, este o problema interna, a noastra, iar Rusia, daca e interesata in solutionarea acestui conflict, atunci trebuie sa intreprinda masurile necesare pentru unirea acestor doua maluri”, a subliniat liderul moldovean.

El si-a exprimat speranta ca UE si SUA „vor avea o pozitie mai transanta fata de aceasta problema”.

„Urmeaza sa incepem negocierile, sa inceapa sa functioneze formatul 5+2. R. Moldova nu trebuie sa sufere din cauza relatiilor dintre Federatia Rusa si NATO. Este problema lor. Cetatenii R.Moldova vor reunificarea celor doua maluri ale Nistrului”.

Referitor la relatiile cu Comunitatea Statelor Independente, Ghimpu a afirmat ca este convins ca, „daca va veni ziua cand va trebui sa alegem intre CSI si UE, eu sunt sigur ca cetatenii vor alege UE”.

Comunistii vor vota presedintele propus de Alianta

Mihai Ghimpu nu se declara foarte ingrijorat de alegerea noului presedinte al tarii.

„Daca nu vor vota, alegerile anticipate sunt obligatorii. Constitutia ma obliga sa dizolv Parlamentul, dar nu precizeaza cand. Dar eu nu cred ca vom ajunge la alegeri anticipate, pentru ca nu este nici in interesul comunistilor”, spune presedintele interimar.

In cazul in care se ajunge insa la anticipate, Ghimpu ii avertizeaza pe adeptii lui Voronin ca se va modifica Codul Electoral, „iar comunistii nu au de ce sa se bucure”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro