Minele din Marea Neagră sunt „aproape sigur” de proveniență rusească
Ministerul Apărării din Regatul Unit a informat că minele aflate în derivă rămân o amenințare pentru transportul maritim în Marea Neagră și a spus că este de părere că activitatea (navală) rusă le aruncă în derivă, potrivit Rador care citează Maritime-Executive.com.
Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au eliberat mine navale YaM și YarM datând din era sovietică, în derivă în nordul Mării Negre, iar trei au fost detectate și neutralizate până acum.
Pe 28 martie, puitorul de mine al Marinei române „Viceamiral Constantin Bălescu” a detonat intenționat o mină navală plutitoare, la aproximativ 40 mile marine de Capu Midia, o bază militară românească situată în apropiere de Constanța.
În aceeași zi, o echipă a Marinei Turciei a găsit și neutralizat o mină în apropiere de Igneada, un oraș de pe litoral, la aproximativ 150 mile marine la sud de cea detectată de Marina română. Pe 26 martie, forțele turce au găsit și neutralizat o altă mină de „tip vechi” lângă intrarea aglomerată în Bosfor.
„Deși originea unor astfel de mine rămâne neclară și contestată, prezența lor se datorează aproape sigur activității navale rusești în zonă și demonstrează modul în care invazia Rusiei în Ucraina afectează interesele neutre și civile”, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie, duminică.
Ministerul a adăugat că posibilitatea mult discutată a unui asalt cu nave amfibie asupra Odesei rămâne, dar este „probabil să fie un risc sporit” pentru forțele ruse, dat fiind timpul pe care apărătorii ucraineni l-au avut pentru a se pregăti. Imaginile recente de la Odesa arată instalarea unor lucrări de apărare, inclusiv sârmă ghimpată și amplasamente de mitraliere.
Capacitatea Ucrainei de a menține în pericol Marina rusă ar putea crește odată cu asistența NATO. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, s-a angajat să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare de coastă nespecificate, inclusiv racheta Naval Strike (NSM).
___