Sari direct la conținut

Ministerul Comunicatiilor a prelungit controlul derulat la Posta pana pe 30 septembrie, din cauza volumului mare de acte care trebuie verificate

HotNews.ro
Posta Romana, Foto: Hotnews
Posta Romana, Foto: Hotnews

Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a prelungit controlul derulat la Posta Romana pana pe 30 septembrie, din cauza volumului mare de acte si documente care trebuie verificate si analizate, un raport cu concluzii urmand a fi realizat in 5 zile de la finalizarea controlului, au precizat miercuri pentru HotNews.ro oficialii ministerului. Amintim ca ministerul a dispus luna trecuta un amplu control privind indemnizatiile si bonusurile acordate directorilor executivi din Posta si din societatile la care Posta este actionar, prin raportare la obiectivele si criteriile de performanta, procedurile de angajare in aceste companii, precum si mai multe achizitii recente facute de Posta, printre care si contractul de de servicii financiar bancare cu Patria Bank.

La sfarsitul lunii trecute, surse din piata au precizat miercuri pentru HotNews.ro ca in Posta Romana s-ar afla in plina desfasurare controale facute de Ministerul Comunicatiilor si de catre Curtea de Conturi. La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a confirmat existenta acestui control si a detaliat exact ce aspecte sunt verificate:

Ministrul MCSI, Delia Popescu, a dispus efectuarea de catre Compartimentul de Control si Compartimentul de Audit din cadrul Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, a unui control la Compania Nationala Posta Romana S.A. in perioada 24.08.2016 – 14.09.2016.

Compartimentul de Control precum si Compartimentul de Audit din cadrul MCSI vor verifica, din ordinul ministrului, urmatoarele aspecte:

  •     1. verificarea procedurilor de achizitie a contractului de servicii financiar bancare cu Patria Bank;
  •     2. verificarea studiilor de fezabilitate privind proiectele care vor fi finantate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, precum si a acordului de confidentialitate semnat intre Compania Nationala Posta Romana si BERD;
  •     3. verificarea procedurii privind achizitia de POS-uri;
  •     4. verificarea procedurii privind achizitia de masini, inclusiv analiza motivelor de anulare, in situatia in care procedura de achizitie a fost anulata;
  •     5. verificarea procedurilor de angajare in cadrul Companiei Nationale Posta Romana S.A. si societatilor la care Compania Nationala Posta Romana S.A. este actionar, precum si a modalitatii de desemnare a membrilor Consiliului de Administratie in aceste societati;
  •     6. Verificarea modalitatii de stabilire a indemnizatiilor membrilor C.A. la CNPR si societatile la care CNPR este actionar, respectiv ale directorilor generali ai acestor societati, prin raportare la obiectivele si criteriile de performanta;
  •     7. verificarea indemnizatiilor si bonusurilor acordate directorilor executivi din cadrul CNPR si societatilor la care CNPR este actionar, prin raportare la indicatorii de performanta stabiliti de catre Consiliul de Administratie;
  •     8. contractele individuale de munca.

Compartimentul de control precum si Compartimentul de Audit vor prezenta Ministrului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala un raport, in terrmen de 5 zile de la finalizarea controlului”.

Cum termenele aferente acestui control au expirat, HotNews.ro a solicitat Ministerului sa precizeze care au fost rezultatele controlului, raspunsul fiind ca termenul a fost prelungit pana pe 30 septembrie ca urmare a volumului mare de acte si documente care trebuie verificate si analizate.

De cealalta parte, Curtea de Conturi a precizat ca actiunea de control ce urmeaza a se desfasura la Posta in perioada 05.09.2016-29.11.2016, este una normala potrivit Programului de activitate al Curtii de Conturi pentru anul 2016, aprobat prin Hotararea Plenului nr. 257/30.07.2015.

Posta Romana este una dintre cele mai mari companii din Romania, cu peste 24.000 de angajati, si este socotita drept una dintre vacile de muls ale statului, avand in prezent o datorie istorica de 380 milioane lei, care este esalonata la plata. Compania este nereformata din punct de vedere tehnologic si ineficienta. Alexandru Petrescu, directorul general al Postei Romane, care a preluat conducerea acestei companii in luna iunie 2014, a diversificat zonele de activitate ale Postei, prin lansarea unui broker de asigurari si prin lansarea de servicii bancare in parteneriat cu Patria Bank, dar mai este drum lung pana ce compania se va redresa.

Posta Romana a revenit pe pierderi anul trecut, dupa ce in 2014 realizase primul profit net dupa 5 ani de pierderi. Conducerea Postei sustine ca in 2015 ar fi avut profit daca nu ar fi primit amenda de 7,4 milioane euro de la Consiliul Concurentei. Posta Romana a anuntat miercuri ca a inregistrat, in primele sase luni din 2016, un profit net de 15,8 milioane de lei (3,5 milioane de euro), in crestere cu 2,5% fata de primele sase luni din 2015.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro