Sari direct la conținut

Ministerul Economiei propune eliminarea administrării speciale a companiilor – proiect de lege

HotNews.ro
Ministerul Economiei, Foto: Ministerul Economiei
Ministerul Economiei, Foto: Ministerul Economiei

Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege care elimină procedura administrării speciale a companiilor, la sugestia autorităților europene, care consideră că măsura încalcă regulile competiției, transmite Mediafax.

Proiectul de lege privește modificarea Legii nr.137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării.

În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Comisiei Europene şi a Memorandumului menţionat anterior, în anul 2015, a rezultat că prevederile referitoare la regimul administrării speciale pot constitui, în anumite condiţii, măsuri de natură a favoriza întreprinderile aflate în procedura administrării speciale în detrimentul competitorilor acestora, explică expunerea de motive.

Una dintre propunerile de acţiuni aprobate prin acest memorandum este ca autorităţile române să revizuiască legislaţia privatizării în vederea eliminării administrării speciale. În aceste condiţii, este necesară abrogarea prevederilor referitoare la administrarea specială, cu condiţia menţinerii acesteia pe o perioadă de maxim 1 an la societăţile la care aceasta a fost instituită, având în vedere că unele măsuri instituite în perioada de administrare specială nu au fost finalizate.

În urma discuțiilor avute în luna aprilie 2019 cu comisarul european cu atribuții în monitorizarea ajutoarelor de stat și a concurenței a rezultat că mentinerea acestor măsuri pot să declanșeze o investigație în vederea stabilirii unui posibil ajutor de stat acordat operatorilor econmici ce se află în această procedură de administrare specială și supraveghere financiară.

Neadoptarea măsurilor propuse poate conduce la întârzieri sau la nerespectarea angajamentelor statului român asumate faţă de instituţiile financiare europene referitoare la administrarea specială aplicată unor operatori economici și care, în repetate rânduri, au solicitat încetarea aplicării acestor prevederi legale justificând că aceasta poate conduce la afectarea interesului celorlalți participanți la piața comună conferind avantaje unor operatori economici în detrimentul altora, precum şi la întârzieri care conduc la nerespectarea angajamentelor statului român asumate față de Comisia Europeană.

Prezentul proiect de lege pune în aplicare angajamente luate de statul român față de DG Comp a Uniunii Europene care monitorizează aplicarea regulilor de ajutor de stat și asigurarea unei concurențe loiale între operatorii economici care acționează pe aceeași piață în cadrul pieței globale a Uniunii Europene.

Act normativ nu transpune legislaţie comunitară şi nu creează cadrul pentru aplicarea directă a acesteia.

Administrarea specială este o măsură instituită pentru societăţile la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale deţine un pachet majoritar de acţiuni şi la filialele acestora aflate în perioada preliminară privatizării, fiind introdusă în scopul creşterii atractivităţii societăţii în vederea privatizării și a păstrării patrimoniului în special cel care concură la obiectul principal de activitate în sectoare de interes strategic sau public. Instituţia administrării speciale este reglementată în prezent prin Legea nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării, cu modificările şi completările ulterioare in aplicarea caruia a fost emisa H.G. nr. 577/2002 privind aprobarea Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor, cu modificările şi completările ulterioare şi a Legii nr. 137/2002 privind unele măsuri pentru accelerarea privatizării

Proiectul are în vedere abrogarea dispoziţiilor privind administrarea specială, astfel încât nu se va putea institui pentru viitor această procedură.

Proiectul de lege prevede ca dispoziție tranzitorie, la operatorii economici la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale deţine un pachet integral sau majoritar de acţiuni şi la filialele acestora şi la care este în prezent instituită procedura de administrare specială, deoarece se urmăreşte finalizarea măsurilor de natură administrativă şi financiară propuse în cadrul acestei proceduri, pentru creşterea atractivităţii şi eficientizării activităţii acestor societăţi, prin menţinerea administrării speciale și supravegherii financiare pentru o perioadă de maxim 1 an de la data intrării în vigoare a prezentului proiect de lege.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro