Sari direct la conținut

Ministerul Economiei transmite precizari in cazul proiectelor trimise online in mai putin de o secunda: "Formularul putea fi completat in avans"

HotNews.ro, EurActiv.ro

„Intrucat aplicatia delogheaza automat un utilizator dupa 20 de minute de inactivitate, aceasta denota faptul ca utilizatorii care au inscris proiecte in secundele imediat urmatoare orei 9 au completat formularele cu cateva minute inainte de ora 9, si la intervale regulate de timp au incercat inscrierea acestora prin apasarea butonului <>”, a transmis compania MagicaIT, care a realizat aplicatia informatica pentru depunerea online a proiectelor de investitii ale IMM – in vederea obtinerii de fonduri europene (vezi explicatia integrala in documentul atasat). Explicatiile vin in urma publicarii de catre HotNews.ro luni, 6 septembrie, a articolului „688 proiecte ale IMM inregistrate in 80 de minute – pentru finantare UE / Opt proiecte inregistrate in mai putin de o secunda, din care sase – realizate de aceeasi firma de consultanta”

„Aplicatia a refuzat cererile de inscrieri pana la ora 9, cererile de inscriere (apasarea butonului) de dupa ora 9 fiind onorate si producandu-se introducerea proiectelor in baza de date” – continua explicatia firmei de IT.

„Procedura de înregistrare on-line a fost respectată integral; nu au existat deficienţe în funcţionarea aplicaţiei electronice; toate informaţiile necesare înscrierilor au fost disponibile pentru toţi potenţialii beneficiari in Ghidul solicitantului, publicat pe pagina de web a ministerului, in secţiunea dedicata OI IMM, o data cu lansarea cererii de propuneri de proiecte, precum si instrucţiunile de utilizare a aplicaţiei electronice; au fost create, astfel, toate condiţiile obligatorii de transparenţă şi tratament egal pentru toţi solicitanţii”, transmite Ministerul Economiei, impreuna cu explicatiile detaliate tehnice, primite de la MagicaIT.

Pe scurt, ideea este ca formularul putea fi completat in avans. „Anul trecut formularul era accesibil numai incepand cu momentul deschiderii oficiale a sesiunii de depunere de proiecte. Au fost multe reclamatii din cauza ca depunerea proiectelor se transformase intr-un concurs de tehnoredactare si de ‘cine are server mai puternic’ – pentru a trasmite mai repede datele. Astfel, in acest an, am facut formularul disponibil in avans”, a explicat Catalina Melita, directorul Programului Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” (POS CCE). Aceasta mentioneaza si ca acel cod anti-spam ramanea valabil chiar daca formularul era completat in avans.

Din comentariile cititorii HotNews.ro la articolul publicatluni 6 septembrie reiese ca informatia legata de momentul inregistrarii nu a fost clara. In plus, a fost nevoie de un antrenament de forta pentru inscrierea in mare viteza a proiectelor:

  • – „Am ramas surprins cand am vazut ca formularul se poate completa deja inainte de ora 9 , contrar celor publicate pe site, si m-am gandit ca un fraier ca este doar un formular de test si nu cel definitiv… Acest lucru nu mi se pare corect deoarece unele proiecte practic au „furat” startul, mie luandu-mi cca 15 minute pentru a completa si verifica tot formularul si asta cu copy-paste. Asa se explica de ce unii au depus 6 proiecte in mai putin de o secunda.” (Claudiu)
  • – „.. nu este corect ca butonul sa fie activ inainte de ora 9.00.00, daca aceea era ora oficiala de „start”. Prin activarea butonului inainte de ora respectiva s-a deschis „portita” pentru unele persoane. Prin urmare vina apartine celui care a activat butonul inainte, dand posibilitatea „cunoscatorilor” sa fure startul.” (Moromete)
  • „Daca sistemul permitea, cei voiosi au si folosit. Felicitari! Insa sistemul intr-adevar nu este just. ” (Barbu)
  • – .”..nu se putea sa fi fost logat anterior orei 9 si sa fi avut posibilitatea sa inregistrezi.” (consultanta)
  • – „Chiar daca formularul era disponibil inainte de ora 9:00:00 este necesar un Refresh la browser pentru ca butonul de inregistrare sa devina activ, ceea ce duce la pierderea datelor anterior completate. Deci tot trebuiau sa o ia de la inceput cu completarea.” (ADIB)
  • – „Nu ştiu cum a fost acum, dar în general, când e vb de înscriere de proiecte sau de terminarea unui proiect si trimiterea lui la timp, intr-o astfel de societate este alertă maximă. Nu ai voie să pierzi nici o clipă şi nici nu pleci acasă până proiectul nu e gata/trimis/inregistrat whatever. Şi sunt persoane care numai asta au de făcut: F5, F5, F5 încontinuu pe toate site-urile. E o nebunie… ” (Andreea)
  • – 1. Nu era obligatoriu sa inregistrezi datele dupa 9.00 nu scria nicaieri asta. Eu am inscris proiectul pe loc eligibil fara nici un fel de interventie. Si nu sunt din cluj. 2 Daca in 2 ani de zile nu v-ati invatat ca pentru apelurile de la OI ANIMMC trebuie sa iti iei absolut toate masurile de prevenire a riscurilor, va sfatuiesc sa va indreptati spre alte apeluri. Pentru axa asta trebuie sa: nu dormi noaptea de dinaintea lansarii, sa te conectezi de la un calculator cu o conexiune extreeem de puternica, sa iti faci scenarii vis-a-vis de ce ar putea inventa oamenii de bine. (Calinus Maximus)
  • – „Se putea incepe completarea formularului de la ora 8,40. Mai devreme nu se putea deoarece la 20 de minute erai delogat automat si trebuia sa o iei de la capat. Faptul ca fiecare secunda a contat, consider ca singura „golaneala” a fost ca cineva a stiut la secunda ora exacta a serverului pe care functiona aplicatia. Eu am in birou 4 calculatoare si fiecare arata alta ora, si sunt sigur ca niciunul nu are aceeasi ora la secunda cu serverul de care vorbim. Personal am inceput sa completez formularul de la 8, 46 de minute. Completarea lui cu copy si paste a durat cam 10 minute fara sa fiu grabit. La ora 9 si 2 minute am dat „inscrie proiect” aproape instantaneu am primit confirmarea inscrierii cu un numar aproape de 280… Revenind la banc si la cele cateva secunde care au facut diferenta intre primele 200 de proiecte:

-daca dadeai „inscriere proiect” cu doar o singura secunda inainte de secunda zero a serverului, mesajul de eroare iti lua alte cateva secunde ce se cuantifica in zeci de numere de inregistrare;

-foarte putin probabil ca toate ceasurile (setarile orei) calculatoarelor de pe care s-au inscris proiectele (cele din secunda 0 care au devenit dubioase) sa fie corelate la secunda cu serverul ministerului intamplator (sau poate exista o solutie tehnica?);” (Un asa zis consultant)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro