Sari direct la conținut

Ministerul Energiei a demarat actiunea de preluare a controlului asupra Electrica

HotNews.ro

Ministerul Energiei, in calitate de actionar cu participatie de 48,78% din actiunile Electrica, a fost acuzat recent de membrii Consiliului de Administratie ca incearca sa preia controlul companiei si sa influenteze numirile din cadrul managementului. Acuzatiile par sa aiba temei avand in vedere ca Ministerul Energiei a cerut marti ca la urmatoarea Adunare Generala a Actionarilor sa fie schimbat Consiliul de Administratie. Fiind companie cu capital majoritar privat, Ministerul Energiei nu poate sa schimbe pur si simplu membrii, insa a gasit o alta modalitate. A cerut modificarea Actului Constitutiv astfel incat Electrica sa fie administrata de un consiliu format din sapte membri, nu cinci cati sunt acum. Aceasta ar insemna demiterea actualului consiliu si numirea altor membri.

Insa, avand doar 48,78% din actiuni, pentru a fi votata o astfel de propunere la Adunarea Generala a Actionarilor programata pentru 10 noiembrie, Ministerul Energiei va trebui sa gaseasca sustinatori in alti actionari minoritari. AGA din 10 noiembrie fusese convocata inca din 24 septembrie la solicitarea unor actionari care detin 15% din capitalul social. Ordinea de zi initiala prevedea doar aprobarea reluarii negocierilor cu Fondul Proprietatea in vederea preluarii participatiilor minoritare pe care acesta le detine la filialele Electrica. In primavara au mai avut loc astfel de negocieri, insa au esuat din cauza neintelegerilor legate de pret. Fondul Proprietatea ar fi solicitat 175 de milioane de euro, pret considerat prea mare de Electrica.

Actionarii care doresc reluarea negocierilor sunt: Newtyn TE Partners LP, Newtyn Partners LP, Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Fondul de Pensii Facultative ING Activ, Fondul de Pensii Facultative ING Optim si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Insa este nevoie de aprobarea celui mai mare actionar, Ministerul Energiei, ca aceasta propunere sa fie votata in AGA.

Ministerul Energiei a cerut suplimentarea ordinii de zi cu aceasta modificare a Actului Constitutiv, potrivit unui comunicat al Electrica transmis BVB, modificare care ar putea duce la schimbarea actualului Consiliu de Administratie.

Altfel spus, cel mai mare actionar, Ministerul Energiei, are nevoie de sustinerea unor actionari mai mici pentru modificarea actului constitutiv, iar actionarii minoritari au nevoie de Ministerul Energiei pentru inceperea negocierilor cu Fondul Proprietatea.

In acest moment, membrii Consiliului de Administratie al Electrica sunt Victor Cionga, Michiel Boersma, Arielle Malard de Rothschild, Cristian Busu si Victor Grigorescu.

  • Vezi documentul atasat

Compania Electrica a fost privatizata in urma cu un an pe bursele de la Bucuresti si Londra, statul roman ajungand sa detina o participatie de 48,78%. In urma listarii, s-au obtinut peste 600 de milioane de euro, bani care au intrat in conturile companiei pentru investitii. De altfel, acesti bani reprezinta si marul discordiei intre actionari si managementul companiei. „Uitati-va la Electrica, se sta de un an de zile, se doarme pe banii aia, nu s-a facut nimic. Eu ma gandesc ca acesti bani pot fi folositi in imbunatatirea sistemului, in performante, in smart-griduri, de exemplu, in investitii strategice in regiune, nu sa facem deal-uri cu actionarii, sa ii ajutam sa dea bine la Londra”, a declarat luni ministrul energiei Andrei Gerea, in cadrul unei conferinte pe teme energetice, potrivit Ziarului Financiar.

Electrica are un plan de investitii, aprobat de ANRE, care prevede pentru anul 2015 un volum de investitii de peste 121 de milione de euro, iar pana la finalul actualei perioade de reglementare (2018), are programate investitii de peste 715 de milioane de euro. Insa este important cine va lua deciziile legate de aceste investitii.

Citeste si

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro