Sari direct la conținut

Ministerul Energiei nu-si mai ascunde intentiile. A cerut direct schimbarea administratorilor independenti de la Electrica

HotNews.ro

​Acuzatiile la adresa Ministerului Energiei potrivit carora ar incerca sa scape de managementul independent de la Electrica au inceput sa se adevereasca. Mai intai, au fost presiuni asupra administratorilor, insa fara efect. Apoi a cerut ca la urmatoarea AGA din 10 noiembrie sa fie modificat actul constitutiv al societatii, astfel incat sa poata fi schimbat consiliul de administratie. Insa pentru modificarea actului constitutiv este nevoie de 55% din voturile tuturor actionarilor. Sunt greu de obtinut. In cele din urma, joi, 15 octombrie, a cerut, potrivit unui raport transmis BVB, convocarea unei alta AGA cu un singur punct: numirea pur si simplu a unui nou consiliu de administratie. Aici ar putea obtine o decizie favorabila deoarece este nevoie doar de o majoritate simpla din actionarii prezenti.

Dupa privatizarea de acum un an pe bursa, Electrica a devenit majoritar privata, membrii Consiliului de Administratie fiind si ei in majoritate independenti. Insa, Ministerul Energiei a ramas cu principala participatie-48,78% din actiuni, insa nu suficienta pentru a detine controlul asupra conducerii companiei si pentru a o politiza. Potrivit surselor HotNews.ro, ministrul energiei Andrei Gerea ar vrea sa faca numiri politice in cadrul companiei, chiar daca aceasta este majoritar privata, mai ales in conditiile in care anul viitor vor fi doua randuri de alegeri. Andrei Gerea este membru al ALDE, partid condus de Calin Popescu Tariceanu.

Ministerul Energiei a fost acuzat recent de membrii Consiliului de Administratie ca incearca sa preia controlul companiei si sa influenteze numirile din cadrul managementului. La scurt timp dupa aceste acuzatii, mai exact pe 6 octombrie, Ministerul Energiei a ca la Adunarea Generala a Actionarilor din 10 noiembrie sa fie modificat actul constitutiv al societatii. Fiind companie cu capital majoritar privat, Ministerul Energiei nu poate sa schimbe pur si simplu membrii, insa a gasit o alta modalitate. A cerut modificarea Actului Constitutiv astfel incat Electrica sa fie administrata de un consiliu format din sapte membri, nu cinci cati sunt acum. Aceasta ar insemna demiterea actualului consiliu si numirea altor membri.

Insa cu doar 48,78% din actiuni, Ministerul Energiei avea nevoie de sprijinul altor actionari ca aceasta propunere sa fie votata. Potrivit surselor HotNews.ro, ar fi incercat sa negocieze cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), insa aceasta a refuzat. Astfel, pe 15 octombrie a cerut pur si simplu convocarea unei adunari a actionarilor pentru numirea unui alt consiliu de administratie.

AGA din 10 noiembrie fusese convocata inca din 24 septembrie la solicitarea unor actionari care detin 15% din capitalul social. Ordinea de zi initiala prevedea doar aprobarea reluarii negocierilor cu Fondul Proprietatea in vederea preluarii participatiilor minoritare pe care acesta le detine la filialele Electrica. In primavara au mai avut loc astfel de negocieri, insa au esuat din cauza neintelegerilor legate de pret. Fondul Proprietatea ar fi solicitat 175 de milioane de euro, pret considerat prea mare de Electrica.

Actionarii care doresc reluarea negocierilor sunt: Newtyn TE Partners LP, Newtyn Partners LP, Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Fondul de Pensii Facultative ING Activ, Fondul de Pensii Facultative ING Optim si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

In acest moment, membrii Consiliului de Administratie al Electrica sunt Victor Cionga, Michiel Boersma, Arielle Malard de Rothschild, Cristian Busu si Victor Grigorescu.

  • Vezi documentul atasat

Compania Electrica a fost privatizata in urma cu un an pe bursele de la Bucuresti si Londra, statul roman ajungand sa detina o participatie de 48,78%. In urma listarii, s-au obtinut peste 600 de milioane de euro, bani care au intrat in conturile companiei pentru investitii. De altfel, acesti bani reprezinta si marul discordiei intre actionari si managementul companiei. „Uitati-va la Electrica, se sta de un an de zile, se doarme pe banii aia, nu s-a facut nimic. Eu ma gandesc ca acesti bani pot fi folositi in imbunatatirea sistemului, in performante, in smart-griduri, de exemplu, in investitii strategice in regiune, nu sa facem deal-uri cu actionarii, sa ii ajutam sa dea bine la Londra”, a declarat recent ministrul energiei Andrei Gerea, in cadrul unei conferinte pe teme energetice, potrivit Ziarului Financiar.

Electrica are un plan de investitii, aprobat de ANRE, care prevede pentru anul 2015 un volum de investitii de peste 121 de milione de euro, iar pana la finalul actualei perioade de reglementare (2018), are programate investitii de peste 715 de milioane de euro. Insa este important cine va lua deciziile legate de aceste investitii.

Citeste si

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro