Ministerul Turismului sustine ca va demola aproximativ 100 de cladiri construite ilegal in statiunile turistice
Ministerul Dezvoltarii Regionale si al Turismului sustine ca va demola circa 100 de cladiri construite ilegal in statiunile turistice, cele mai multe dintre acestea fiind pe litoral. Proprietarii vor fi obligati sa suporte costul demolarilor, a declarat Bogdan Oprea, purtatorul de cuvant al ministerului, pentru Mediafax.
„Sunt doua categorii de cladiri care vor fi demolate: cele ridicate fara autorizatie de construire si cladirile construite cu autorizatii emise ilegal. Primariile au dat, in unele cazuri, autorizatii ignorand planurile urbanistice zonale (PUZ) sau pe baza unor PUZ-uri ilegale, care nu au obtinut toate autorizatiile, cum este cazul celui din statiunea Mamaia (n.r. Hotelul Histria)„, a declarat Oprea.
Bogdan Oprea a adaugat ca cele mai multe cladiri construite ilegal sunt pe litoral si ca pe locul doi in topul statiunilor in care s-a construit ilegal se numara Baile Herculane.
Potrivit purtatorului de cuvant al MDRT, „numarul cladirilor care vor fi demolate ar putea creste, pentru ca angajatii Inspectoratului de Stat in Constructii continua sa verifice documentatiile constructiilor din statiuni. Noi facem treaba autoritatilor publice locale, pentru ca ele ar fi trebuit sa demoleze aceste constructii, dar nu au facut acest lucru„.
Oprea a precizat ca, in cazul in care o cladire a fost construita ilegal, proprietarul primeste initial somatii pentru a o demola singur. Daca acest lucru nu se intampla, constructia este demolata de MDRT, din fonduri proprii. „Apoi le trimitem factura proprietarilor, si daca nu o platesc, ii actionam in instanta„, a completat purtatorul de cuvant.
Amintim ca operatiunea de demolare a Hotelului Histria din statiunea Mamaia, inceputa pe 27 decembrie, a fost reluata marti, dupa ce fusese oprita dupa Craciun, si va continua pana cand intreaga constructie ridicata ilegal de patronul hotelului va fi demolata.
Demolarea extinderilor ilegale ale Hotelului Histria din Mamaia a fost decisa dupa ce proprietarul unitatii, George Bosanceanu, a executat, fara autorizatie de construire, etajarea si mansardarea hotelului. Proprietarul a realizat o structura din lemn la nivelul parterului si al etajelor 1, 2 si 3 si al unor scari exterioare pe structura metalica pentru accesul la fiecare nivel si a amplasat foisoare din lemn.
Operatiunile de demolare vor costa 500-600.000 de lei, potrivit reprezentantului MDRT.