Sari direct la conținut

Ministrii de finante din UE sunt de parere ca exista riscul unei recesiuni la nivel european

HotNews.ro

Ministrii de finante din Uniunea Europeana au declarat, vineri, ca temperarea cresterii economiei americane a impins multe state europene catre recesiune – actiune catalogata drept imposibila cu numai cateva luni in urma, conform NewsIn care citeaza Reuters. Jean-Claude Juncker, presedintele consiliului ministrilor de finante Eurogroup, nu crede insa ca recesiunea va fi de lunga durata.

„Incetinirea cresterii este mai puternica decat ne asteptam in urma cu cateva luni”, a declarat Jean-Claude Juncker, premierul si ministrul de finante al Luxemburgului, care detine, de asemenea, functia de presedinte al clubului european de ministri de finante ai statelor din zona euro.

Totusi, acesta nu intrevede ca regiunea va intra intr-o perioada lunga de recesiune. „Incetinirea economica este o perioada dificila, dar nu cred ca vom avea o perioada de recesiune indelungata”, a spus acesta.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care a refuzat sa reduca rata dobanzii cheie, a declarat, joi, ca inflatia este o problema de interes imediat.

Intrunirea, ce are loc in orasul francez Nisa, s-a desfasurat la numai doua zile dupa ce rapoartele Comisiei Europene au relevat ca Germania, Spania si Marea Britanie se confrunta cu recesiunea, iar cresterea economica in statele respective se apropie de stagnare.

Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a pus bazele unei intruniri ce va dura doua zile, organizata de Franta drept detinatoare prin rotatie a presedintiei UE, din care fac parte 27 de state, 15 dintre acestea adoptand moneda unica.

„Intrunirea are loc in contextul unei perioade economice dificile”, a declarat aceasta pentru cotidianul francez Le Figaro.

In decursul ultimului an, Europa a suferit un triplu soc extern determinat de criza financiara inceputa in Statele Unite, de cresterea pretului petrolului ce a ridicat costurile companiilor si a lovit sectorul imobiliar si de cresterea ratei de schimb a monedei europene.

„Aceste socuri, impreuna cu scaderea cererii mondiale, au redus substantial cresterea economica”, a adaugat Lagarde.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro