Sari direct la conținut

Ministrul Comunicatiilor: Procedura de incalcare a dreptului comunitar impotriva Romaniei pentru lipsa independentei arbitrului telecom se va inchide in maxim 30 zile

HotNews.ro

Procedura de incalcare a dreptului comunitar lansata de Comisia Europeana impotriva Romaniei, pentru lipsa independentei arbitrului telecom (in prezent ANCOM) va fi inchisa in maxim 30 de zile, si-a exprimat increderea intr-o discutie online cu cititorii HotNews.ro, Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor. Procedura a fost deschisa in luna ianuarie 2009 pe motiv ca deciziile din 2008 de demitere a sefului autoritatii de reglementare telecom (ANRCTI) si ulterior, in ciuda unei hotarari judecatoresti care suspenda aceasta decizie, de restructurare si redenumire a institutiei, au afectat independenta autoritatii.

„Ordonanta de urgenta de infiintare a ANCOM-ului a fost votata de Camera Deputatilor si este la votul final in Senat. Consider ca procedura de infringement in maximum 30 de zile va fi anulata”, a precizat Gabriel Sandu.

Comisia Europeana a lansat la finalul lui ianuarie impotriva Romaniei procedura de incalcare a dreptului comunitar (infringement), considerand ca deciziile din 2008 de demitere a sefului autoritatii de reglementare telecom (ANRCTI) si ulterior, in ciuda unei hotarari judecatoresti care suspenda aceasta decizie, de restructurare si redenumire a institutiei, reprezinta o grava nerespectare a independentei autoritatii.

In 2008, Romania a primit doua scrisori de urgenta de la Bruxelles din cauza demiterii pentru a doua oara in trei ani a unui sef al acestei institutii si a restructurarii complete a autoritatii prin Ordonanta de Urgenta.

In luna martie a acestui an, prin intermediul unei noi ordonante de urgenta (n.r. ordonanta 22/2009 de infiintare ANCOM), Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC), condusa de Liviu Nistoran, a fost restructurata devenind ANCOM, condusa in prezent de Catalin Marinescu, unele atributii fiind preluate de MCSI. Oficialii de la Bruxelles au avertizat ca procedura va continua, pana se va gasi o solutie sustenabila a independentei acestei institutii.

Catalin Marinescu, seful ANCOM, declara in aprilie ca este normal ca acesta procedura sa continue si ca se va inchide dupa ce se va vota legea de aprobare a Ordonantei 22/2009.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro