Sari direct la conținut

Ministrul Justitiei recunoaste ca integrarea Romaniei in UE este in pericol

Justitia romana spune deocamdata adio Europei. Ministrul Cristian Diaconescu a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul Congresului Avocatilor de la Costinesti, ca Romania nu a primit inca confirmarea din partea Uniunii Europene a faptului ca statul de drept functioneaza.

El a avertizat astfel ca daca nu vom inchide capitolul de negociere privind Justitia, integrarea Romaniei in structurile europene se va amana dincolo de 2007, pentru un termen indefinit. Ministrul Justitiei si-a regasit insa optimismul si a apreciat ca „nimic nu este pierdut”: „Sunt convins ca putem sa asimilam normele europene in timp util si ca din 1 ianuarie 2007 vom aplica dreptul Uniunii.

Daca vom esua insa din cauza Justitiei, daca nu muncim la acest capitol va fi numai vina noastra si nu va exista nici un fel de scuza. Va trebui sa constientizam atunci faptul ca nu din orgoliul cuiva nu am aderat, ci pentru ca realitatea nu ne-a recomandat ca pe un stat european”, a adaugat Cristian Diaconescu.

Totodata, ministrul a realizat in termeni critici si o radiografie a Justitiei romane actuale. El a aratat in acest sens ca in Romania inca se mai pronunta solutii diametral opuse asupra acelorasi spete, de catre aceleasi instante. Diaconescu a identificat si calcaiul vulnerabil al actului de Justitie: „Nu coruptia reprezinta problema Justitiei, ci lipsa de pregatire a unor magistrati.

Intrebati-va cati magistrati sunt capabili la aceasta ora sa aplice dreptul bancar, de exemplu?”

In opinia ministrului, Justitia romana va imbraca robele Uniunii Europene, atunci cand „cel ce se judeca la Paris sau Bruxelles va fi judecat si la Bucuresti in conditii egale”, iar asupra carierei magistratilor va dicta exclusiv Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si nici un alt organism.

Cristian Diaconescu a mai subliniat pe de alta parte ca ecuatia consolidarii Justitiei trebuie sa includa si avocatii. „Avocatura constituie o componenta esentiala in sistemul judiciar si este un partener de dialog necesar in procesul reformarii Justitiei.

De aceea va cer si sa va lepadati de geloziile de grup din interiorul profesiei dumneavoastre, sa nu deschideti rivalitati, pentru a fi puternici”, a conchis ministrul.

CSM si-a propus sa reeduce magistratii

Revenind asupra rolului nodal pe care Cristian Diaconescu a apreciat ca ar trebui sa-l detina CSM-ul in cariera magistratilor, secretarul general adjunct al Consiliului, Alexandru Tuculeanu, a afirmat ca, in prezent, are loc un transfer de putere in acest sens dinspre ministru spre CSM, cu toate ca nu exista cadru legal.

„Domnul ministru a cedat pana acum foarte multe dintre prerogativele domniei sale catre CSM. Chiar daca legea n-a intrat inca in vigoare, s-au avut in vedere prerogativele conferite Consiliului Superior al Magistraturii de catre Constitutie, iar CSM lucreaza deja dupa acest proiect”, a tinut sa precizeze Tuculeanu.

Acesta a mai declarat si faptul ca judecatorii si procurorii vor fi obligati de acum incolo sa manifeste un comportament decent fata de avocati, sa nu-i sfideze ca pana acum, altfel riscand sanctiuni drastice. „Periodic, magistratii vor fi examinati.

Daca vor primi in cariera lor doua calificative nefavorabile, atunci vor fi indepartati din magistratura”, a completat secretarul general adjunct al CSM.

Iorgovan cere dezpaducherea avocaturii de „derbedei”

In cadrul lucrarilor Congresului, senatorul PSD Antonie Iorgovan, care la baza este avocat, a spalat „in familie” rufele murdare ale profesiei. Iorgovan a fost deosebit de virulent la adresa avocatilor „nestiutori de carte”. Senatorul a accentuat faptul ca sita examenelor de admitere in barouri are pe alocuri ochiurile largi si ca nu cerne „derbedeii”.

„Cum au intrat domnilor in avocatura, derbedei care isi permit sa ma puna pe mine la punct in instanta si care nu au deloc tinuta? Trebuie sa terminam cu acest circ al admiterilor.

Un coleg de la un barou pe care nu-l indic mi-a marturisit ca la admitere s-a dovedit intransigent si ca i s-a reprosat obraznic ca „Acolo si acolo, ceilalti au fost lasati cu cartile pe masa!””, a dezvaluit Antonie Iorgovan.

Sustinator al noii Legi de organizare si exercitare a profesiei de avocat, senatorul PSD a cerut presedintelui Uniunii Avocatilor din Romania (UAR) sa impuna rigoare la admitere: „Va rog domnule Calin Zamfirescu sa nu-mi creati sentimentul ca am contribuit la o nenorocire a profesiei! Examenul de intrare in avocatura inseamna apostolat. Stii carte? Esti avocat.

Nu? Atunci poti sa fii si fiul lui Papa Pius!”

In alta ordine de idei, senatorul PSD a criticat discriminarea existenta in legea privind statutul magistratilor. „Este total neeuropean ca promovarile unor magistrati sa fie facute pe baza exclusiva a vechimii. Daca un avocat de renume intra in magistratura la 50 de ani, el are astazi nevoie sa acumuleze vechime pentru a accede la instante superioare.

Este aberant, de vreme ce marii magistrati ai lumii au fost initial avocati”, a punctat „parintele” Constitutiei din ’91.

Blanculescu a „propavaduit” lupta impotriva fraudelor

Prezent si el la dezbaterile UAR, ministrul Autoritatii Nationale de Control, Ionel Blanculescu, a declarat ca in Romania respectarea legii ar trebui sa devina religie nationala. „Daca nu luptam unitar impotriva celor care incalca legea, atunci vom fi – vrand, nevrand – complicii lor.

Institutia pe care o reprezint a implinit un an de la infiintare si consider ca a luptat activ impotriva fraudelor. Era nevoie de o asemenea institutie de forta, care sa formeze impreuna cu Ministerul Public si Ministerul de Interne un triunghi devastator”, a sustinut Ionel Blanculescu.

Descentralizarea avocaturii

De altfel, presedintele Uniunii Avocatilor din Romania, Calin Andrei Zamfirescu, a insistat asupra pericolului fracturarii avocaturii prin practicarea clandestina a profesiei si a punctat necesitatea descentralizarii acesteia. „Doar prin descentralizarea atributiilor se va largi independenta barourilor”, a aratat Zamfirescu. El a mai sustinut ca Legea nr.

51/1995 care reglementeaza profesia de avocat s-a aliniat legislatiei comunitare prin recunoasterea in Romania a avocatilor care au obtinut calificarea profesionala in statele UE si a afirmat ca reforma avocaturii se va finaliza prin intrarea in vigoare a textului de lege initiat de senatorii Doru Ioan Taracila, Ion Predescu si Aristide Roibu.

Prin acesta, se vor transfera catre barouri noi atributii printre care independenta financiara, organizarea examenelor de primire si de definitivare in profesie.

De asemenea, se va ridica bariera dintre avocat si profesia de traducator autorizat, consilier in proprietate intelectuala ori de lichidator sau administrator judiciar, iar contractul de asistenta juridica va fi inclus in sfera titlurilor executorii. Legea se va modifica si in sensul crearii societatilor civile profesionale de avocati cu raspundere limitata.

Lucrarile Congresului – la care au participat si fostul ministru Victor Babiuc, presedintele Consiliului Legislativ, Dragos Iliescu, si secretarul de stat din MAI, Mircea Alexandru – au scos in evidenta totodata faptul ca prin infiintarea Institutului National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor (INPPA) tinerii avocati au acum posibilitatea de a se slefui intr-o scoala de elita.

Maestrul Gheorghe Florea a fost de parere ca prin cosmetizarea legii de exercitare a profesiei lor, avocatii „transmit clar ca isi fac lectiile in ceea ce priveste reforma in interiorul profesiei”, iar adjunctul Procurorului General al Romaniei, procurorul Gabriela Ghita, i-a asigurat pe avocati ca ii va sprijini pentru consolidarea profesiei: „Pe mine – ca reprezentant al Parchetului General

– ma puteti considera un avocat ales, in care veti gasi sprijin”.

In finalul dezbaterilor, Congresul Avocatilor din Romania a adoptat o rezolutie pentru apararea profesiei, aceasta denuntand fenomenul de avocatura clandestina, disimulat in spatele unor societati comerciale de consultanta juridica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro