Sari direct la conținut

Ministrul Muncii, Ioan Botis a anulat sesiunea de depunere a proiectelor pentru Fondul Social European dupa ce ONG-urile au acuzat probleme grave la sistemul electronic. Miza: 130 milioane euro

HotNews.ro

UPDATE 3 Ora 13:50 Ministrul Muncii, Ioan Botis a declarat pentru HotNews.ro : „Am sistat depunerea proiectelor; probabil o vom redeschide luni (27 decembrie, n.r.). Am solicitat verificarea sistemului IT”.

Declaratia a fost facuta dupa ce ONG-urile au transmis comunicate de protest legat de probleme grave la depunerea online a proiectelor pentru „economie sociala” – pentru finantare UE prin Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane; care a fost deschisa oficial luni dimineata, incepand cu ora 10:00.

ONG-urile au intrat intr-o cursa contra cronometru, sistemul de selectie fiind „primul venit – primul servit”. Mai multe organizatii acuza faptul ca nu au putut inscrie proiectele pentru ca sistemul este aproape blocat. HotNews.ro a contactat-o pe Anca Cristina Zevedei, directorul Programului, care insa nu a dorit sa discute cu reporterul, raspunzand: „nu dau interviuri prin telefon”.

Ministrul Muncii, Ioan Botis a mai declarat ca niciun proiect integral nu a fost depus de la deschiderea liniei de finantare si ca sistemul electronic ActionWeb va fi verificat de catre specialistii IT din cadrul Ministerului, in plus, va fi solicitat inclusiv sprijinul Ministerului Comunicatiilor.

Intrebat de ce a fost aleasa aceasa procedura, care presupune numai 24 ore la dispozitia solicitantilor, acesta a explicat ca termenul poate fi prelungit daca proiectele depuse nu „acopera” in proportie de 200% suma disponibila, acesta fiind plafonul stabilit prin Program. Teoretic, banii alocati ajung pentru circa 165 de proiecte,a explicat Ministrul, iar

Cat despre aplicarea sistemului „Primul venit – Primul servit”, acesta a spus ca a fost stabilit inca de la inceputul lansarii programului, cu 3 ani in urma.

Un reprezentant al departamentului Asistenta tehnica al Programului a mai transmis pentru HotNews.ro ca licitatia va fi reluata dupa ce vor fi clarificate toate problemele tehnice si ca Ministerul va anunta in zilele urmatoare ce deficiente au fost constatate.

Anterior anularii sesiunii de depunere a proiectelor, ONG-urile au reactionat la problemele grave ale sistemului electronic:

UPDATEInstitutul pentru Politici Publice: Autoritatea de Management a acestui Program, subordonata Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, „blocheaza accesul entitatilor interesate sa acceseze fonduri structurale destinate economiei sociale si sprijinirii grupurilor defavorizate din Romania”.

UPDATE 2 Coalitia ONG pentru Fonduri Structurale: „Accesul beneficiarilor la portalul ActionWeb este blocat, iar acest lucru este extrem de grav în contextul în care linia de finanţare rămâne deschisă pentru numai 24 de ore”. Citeste comunicatul integral in documentul atasat.

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile centralizeaza opiniile organizatiilor care incearca, incepand cu ora 10:00 sa incarce proiecte pe sistemul electronic gestionat de Autoritatea de Management POS DRU, insa fara succes (Citeste cateva opinii in documentul atasat).

Alte comentarii ale organizatiilor care incearca sa depuna proiecte, pe www.stiriong.ro.

Reprezentantii FDSC au explicat pentru HotNews.ro: „linia de finantare s-a deschis (asa cum a fost anuntat) la 10.00; in primele aproximativ 45 de minute sistemul a fost blocat si nu s-a putut incarca niciun proiect. Si la aceasta ora, sistemul functioneaza cu greutate (un proiect se poate incarca pentru o persoana rapida in 15 minute, noi incarcam un proiect de aproximativ 30 de minute si nu reusim sa trecem de la un nivel la altul)”

In opinia reprezentantilor FDSC, se ridica urmatoarele intrebari:

  • A reusit cineva sa incarce proiecte in acest interval? Daca da, care este profilul acestora?
  • Cum inlaturam suspiciunile evidente in acest moment ca sistemul este accesibil numai unora?

„Apelul de proiecte are un buget de 130 de milioane euro (asadar miza este mare) si este anuntat ca fiind ultimul pana in 2014 (asadar, nu vor mai fi alte finantari disponibile pe aceasta linie adresata, din nou, grupurilor vulnerabile)”, a mai explicat Aurelia Grigore, coordonator PR, FDSC.​

Dincolo de functionarea defectuoasa a sistemului, reprezentantii FDSC acuza „efectele perverse” ale principiului “primul venit, primul servit”.

  • Transforma competitia intr-o cursa contracronometru a abilitatilor IT si de tastare rapida, calitatea proiectelor nemaifiind in acest moment relevanta
  • Finantarea se acorda proiectelor care primesc minim 65 de puncte, cu conditia necesara de a fi fost depuse printre primele: asadar, ipotetic vorbind un proiect de 90 de puncte incarcat in sistem mai tarziu pierde in fata unui proiect de 65 de puncte incarcat in primele minute
  • Vorbim de o finantare adresata in teorie grupurilor vulnerabile (este totusi vorba de bani pentru incluziune sociala) care, prin modalitatea de administrare, se adreseaza in realitate persoanelor/ structurilor organizationale cu abilitati si cunostinte crescute de IT, asadar nu grupurilor vulnerabile sau celor care lucreaza cu ele (in general, entitatile care lucreaza cu grupuri vulnerabile sunt mai degraba orientate pe rezolvarea problemelor sociale si nu au structuri de suport informatice care sa le asigure accesul intr-o competitie directa cu firme de consultanta sau inalt tehnologizate)

Concluzia: desi poate laudabil ca intentie, sistemul nu poate functiona intr-un climat de suspiciune si perceptie generalizata a coruptiei si are datoria sa serveasca mai ales pe cei care carora li se adreseaza finantarea, respective grupurile vulnerabile.

UPDATEComunicatul Institutului pentru Politici Publice:

  • Organizatie cu experienta de peste 10 ani în accesarea de proiecte din fonduri externe nerambursabile, Institutul pentru Politici Publice (IPP) apreciaza ca, în prezent, țara noastra are o problema serioasa în accesarea fondurilor structurale datorita institutiilor publice romanești. Cel mai recent exemplu îl constituie modul în care astazi Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, subordonata Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, blocheaza accesul entitatilor interesate sa acceseze fonduri structurale destinate economiei sociale si sprijinirii grupurilor defavorizate din Romania.

ONG-urile au constatat ca principalele trei motive pentru care nu se acceseaza fondurile europene la acest sfarșit de an, sunt urmatoarele.

1. Anunturile privind lansarea Ghidurilor privind conditiile specifice de accesare pentru anumite proiecte, respectiv apelurile de proiecte, nu sunt cunoscute. Acestea se lanseaza fara nicio predictibilitate, fiind cunoscute dinainte doar de catre pilele si cunostintele functionarilor care managerizeaza fondurile europene. Aceasta se întampla în condițiile în care regula alocarii proiectelor este primul venit – primul servit, iar fondurile sunt alocate doar puținilor norocoși (anunțați în prealabil) care apuca sa depuna în primele 3 – 4 ore de la deschidere.

2. Platforma on – line în care se încarca proiectele depuse electronic nu functioneaza, este blocata exact în intervalul celor numai 24 de ore în care se pot depune proiecte pentru fondurile puse la dispoziție Romaniei sub acest domeniu major de interventie.

3. Institutiile statului nu sunt interesate sa fie parteneri ai ONG-urilor în depunerea de proiecte, întrucat functionarii nu primesc oficial nici un stimulent pentru faptul ca se ocupa, conform fisei postului, de fondurile europene

În fata acestei situatii, Institutul pentru Politici Publice, fiind conștient de consecințele grave care le poate avea formularea unei sesizari catre Uniunea Europeana – DG Employment, Social Affairs and Equal Opportunities, Parlamentul European și ambasadorii țarilor membre UE, a decis sa expuna public asemenea flagrante nereguli, chiar cu riscul sancționarii Romaniei cu blocarea fondurilor europene. Prezentul mesaj a fost expediat și Primului Ministru al Romaniei, cel care pretindea ca va dispune masuri pentru accelerarea accesarii fondurilor europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro