Ministrul Nicolaescu vrea ca medicii sa nu mai aiba statut de bugetari si anunta 3 posibilitati de exercitare a meseriei
Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a anuntat, duminica seara, la Realitatea TV, ca pregateste un nou proiect de functionare a spitalelor prin care personalul medical sa nu mai aiba statut de bugetari. Nicolaescu vrea 3 posibilitati de exercitare a profesiei: fie sa fie angajatul exclusiv al spitalului, fie sa se creeze sectii private in acel spital unde medicul poate da o consultatie contra cost, fie sa lucreze part time la un spital, iar pentru restul se poate duce unde vrea.
„Vrem sa schimbam modalitatea de functionare a spitalelor, astfel incat personalul medical sa nu mai aiba statut bugetar, sa asezam locul medicului acolo unde trebuie. Sa stabilim pentru un medic 3 posibilitati de exercitare a profesiei: fie sa fie angajatul exclusiv al spitalului, dar pentru asta trebuie sa-si negocieze un anumit salariu, in afara grilei bugetare, un nivel de salariu care sa-l motiveze. O alta posibilitate: eventual sa cream sectii sau cabinete private in acel spital unde medicul poate da o consultatie contra cost, o parte din bani urmand sa revina medicului, alta spitalului. A treia posibilitate: sa lucreze part time la un spital, pentru restul se poate duce unde vrea. Facem un sistem informatic pentru a nu plimba pacientii”, a explicat ministrul Sanatatii.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat sambataca ministerul pe care il conduce va incepe procesul de reorganizarea a directiilor de sanatate publica in vederea realizarii unei reforme in sanatate. Directiile vor fi reorganizate in 8 autoritati regionale, cu sediile in „localitatile in care avem universitati de medicina traditionale, cu alte cuvinte acolo unde avem expertiza, competenta, profesionisti”. Potrivit ministrului Nicolaescu, in urma reorganizarii o parte din personalul actualelor directii de sanatate publica va trece cu atributii si cu fondul de salarii aferent la consiliul judetean sau la cel municipal, o alta parte se va duce la autoritatea regionala, o parte din persoanlul medical calificat (medici si asistenti medicali) va fi absorbit de institutiile de pe plan local iar „o cota parte mai mica si un persoanal probabil un personal mai putin calificat, va putea fi disponibilizat”.
Potrivit Agerpres, Nicolaescu a estimat ca prin reorganizarile de la nivelul ministerului, al DSP-urilor si al caselor judetene de sanatate, se vor reduce aproximativ 3.000 – 4000 de posturi. Ministrul Sanatatii a spus ca tot in urma reorganizarii se va face o economie anuala de 50 milioane de euro, bani care vor putea fi redirectionati pentru imbunatatirea unor programe nationale precum cel pentru oncologie.
Spre deosebire de predecesorii sai, strategia ministrului Eugen Nicolaescu nu este aceea de a elabora o noua lege a Sanatatii, pe care eventual sa o supuna dezbaterii publice timp de cateva luni.
Dar daca punem cap la cap mai multe informatii din surse oficiale, initiative legislative si declaratii publice, putem intelege limpede care este planul dupa care se croieste viitorul sanatatii noastre.