Ministrul Teleman, despre ideea conversiei poștașilor în asistenți comunitari: Digitalizarea este inevitabilă și explorăm alternative pentru activități complementare
Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării (USR-PLUS), a declarat joi că ‘se explorează alternative pentru ca (n.a poștașii) această resursă umană foarte atașată de comunități să poată avea activități complementare’, în condițiile în care digitalizarea este inevitabilă. Ministrul Teleman a lansat săptămâna trecută o idee inedită: conversia factorilor poștali în asistenți comunitari, dând un exemplu mai macabru – factorii poștali să semnaleze când găsesc anumite persoane decedate în locuințe, potrivit Digi24.
- „Transformarea sau schimbarea presupune căutarea de alternative. Orice tip de entitate ajunge într-o zonă de stagnare și după aceea urmează zona de declin. Pentru a evita stagnarea și declinul trebuie să te gândești care va fi următoarea curbă de creștere. Aici sunt doar niște perspective de a găsi alternative pentru că vedeți că digitalizarea este inevitabilă.
- Proiectele încep de la idei, de la o schiță. Se explorează alternative pentru ca această resursă umană foarte atașată de comunități să poată avea activități complementare. Este un proiect, nu este o măsură care va fi implementată mâine.”, a declarat joi Ciprian Teleman, întrebat dacă poate da detalii despre proiectul despre care a vorbit săptămâna trecută privind conversia poștașilor.
Ciprian Teleman a declarat la Antena 3 că factorii poștali ar putea deveni asistenți comunitari și că ar exista un proiect în acest sens.
„Sunt foarte mulți factori poștali. Trebuie să îi pregătim pentru altceva. Aceștia ar putea fi pregătiți să devină asistenți comunitari. Este un proiect”, a declarat Ciprian Teleman, la Antena 3, potrivit Digi24.
Întrebat ce ar însemna conversia factorilor poștali în asistenți comunitari, Teleman a explicat: „Se întâmplă uneori, un exemplu puțin mai macabru, ca unele persoane să fie găsite decedate în locuință după o perioadă destul de lungă de timp. Ori, avem acești factori poștali care cunosc foarte bine comunitățile și ar putea fi cei care să semnaleze lucruri neobișnuite.”
Directorul general al Poștei, Horia Grigorescu, a spus de asemenea joi, 25 februarie, că se încearcă diversificarea surselor de venit pentru poștași, fără a fi luată vreo decizie.
„Această discuție referitoare la transformarea agenților poștali în agenți comunitari este o discuție care a emanat din dialogul constant pe care l-am avut cu zona sindicală, de care mă bucur că este proactivă și încearcă să gasească surse alternative pentru activitatea poștașilor. Acest model al asistentului social este un model similar cu cel care există în Franța în acest moment.
Analizele pe care le avem cu privire la transformarea sau migrarea unui număr de angajați din Poșta Română spre această zonă a furnizării de servicii de agenți comunitari sunt în curs, nu avem în momentul de față o politică clară, finală. Cred că este un lucru constructiv pe care îl putem face, o diversificare a surselor de venit.”, a spus Horia Grigorescu.