Sari direct la conținut

Mircea Dinescu, reclamat de Biserica la CNSAS

HotNews.ro

Biserica Ortodoxa Romana a depus, vineri, o plangere la Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS), care il vizeaza pe Mircea Dinescu, membru al Colegiului director. Reprezentantii BOR il acuza pe Dinescu de dezvaluirea unor informatii referitoare la fostul Mitropolit al Ardealului, Antonie Plamadeala, obtinute in calitatea sa de membru al CNSAS.

In replica, intr-o interventie la Realitatea TV, Mircea Dinescu a declarat ca unul dintre cei aflati pe lista Comisiei Electorale Bisericesti, care va alege viitorul Patriarh, are „o scrisoare semnata cu nume de turnator la CNSAS”. Mai mult, Mircea Dinescu s-a intrebat in ce calitate a sesizat Biserica Ortodoxa CNSAS-ul in legatura cu Antonie Plamadeala.

„Patriarhia nu e nici mama, nici tata lui Plamadeala”, a mai spus Mircea Dinescu.

Dinescu declarase ziarului „Cotidianul” ca ar exista o scrisoare prin care fostul Mitropolit al Ardealului, Antonie Plamadeala, decedat in 2005, i-ar fi cerut lui Nicolae Ceausescu sa il inainteze la gradul de general.

Reprezentantii BOR citeaza legea de organizare a CNSAS, care prevede ca prezentare unor informatii neadevarate sau denaturate se pedepseste cu inchisoare.

In replica, Dinescu a declarat joi ca informatia nu o are din dosarele de la CNSAS.

Prevederi stipulate de Legea 187 si de Regulamentul CNSAS:

  • sustragerea, tainuirea, falsificarea, contrafacerea, deteriorarea sau distrugerea dosarelor, registrelor si a oricaror documente ale Securitatii se pedepsesc potrivit legii penale, maximul pedepsei majorandu-se cu 2 ani si ca eliberarea de informatii din dosare constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
  • darea spre publicitate a unor date sau informatii din dosare, necorespunzatoare adevarului, de natura sa lezeze viata, demnitatea, onoarea sau reputatia unei persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani, iar prezentarea denaturata a datelor din dosarul de Securitate, in scopul discreditarii sau al nedeconspirarii, constituie infractiune si se

    pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a mai lucra in domeniul arhivelor.

    „Exista o scrisoare a lui Plamadeala catre Ceausescu in care, pe 23 august, cerea sa fie avansat general, pentru ca a stat suficient timp colonel“, a declarat Dinescu pentru Cotidianul.

    Antonie Plamadeala a facut studii la Oxford si, potrivit mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, a semnat, impreuna cu acesta, un text de infierare a preotului-disident Calciu, la cererea sefului Departamentului Culte, pe vremea regimului comunist. Antonie Plamadeala a decedat in 2005.

    „Mi se pare straniu. Nu pot sa inteleg cum mergeau unii preoti la seminarii si conferinte in strainatate, cum stateau cu lunile acolo, cum mergeau si discutau cu comunitatile romanesti si nu ii intreba nimeni nimic”, si-a explicat Dinescu suspiciunile cu privire la colaborarea ierahilor ortodocsi cu fosta Securitate.

    Dinescu a revenit, joi, si a declarat pentru NewsIn ca informatiile despre scrisoarea lui Antonie Plamadeala nu le are din dosarele CNSAS: „De unde stiu cei ce de la Patriarhie ce exista in dosare? De unde stiu ei ca eu as fi distorsionat vreun dosar?”.

    Afirmatiile lui Dinescu vin in contextul in care Consiliul a anuntat ca vor fi verificate dosarele ierarhilor, candidati la functia de patriarh al Romaniei.

  • Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
    Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro