Mitropolitul Bartolomeu: „Nu ma judeca CNSAS“
Nu crede in CNSAS
IPS Bartolomeu a facut o noua demonstratie de forta, in ciuda faptului ca nu se afla in cea mai buna stare fizica
Conferinta „Puterea Cuvintului“, de la Facultatea de Stiinte Politice si Studii Administrative, a avut loc ieri intr-o sala arhiplina.
Invitatul, IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, si-a inceput discursul cu modestie, aratindu-se bucuros de ipostaza in care se afla, desi „starea mea de sanatate este precara, nu mi-am revenit complet dupa accidentul pe care l-am avut in urma cu citeva luni si de ieri am probleme si cu vazul“.
Despre modul cum ar trebui sa trateze presa actiunile CNSAS in privinta bisericii, Mitropolitul a afirmat ca ar astepta „seriozitate, fara bascalie“. „Eu sint pentru denuntarea oricarui act nedemn cu seriozitate, la modul jurnalistic adevarat si documentat“, a spus acesta.
Respectiva institutie s-ar face vinovata, in opinia sa, de a evidentia doar „documente emanate de Securitate“ si mai putin detaliile esentiale din interior. „Cine n-a trait teroarea pe care am trait-o noi nu poate intelege“, a adaugat Bartolomeu.
In cazul in care CNSAS ar decide ca a facut politie politica, IPS Bartolomeu afirma ca ar anunta asta in catedrala, in predica de la prima liturghie. „Daca in duminica urmatoare biserica ar fi plina doar pe jumatate, in acea zi imi voi cere retragerea“, a promis acesta. „Nu ma judeca pe mine CNSAS-ul, ma judeca Dumnezeu si Biserica“, a mai precizat IPS Bartolomeu.
Lectii de jurnalism
In timpul conferintei sale, IPS Bartolomeu a vorbit apoi un timp relativ indelungat despre ipostazele logosului, trecind prin filosofie, religie si, in final, stiinta si aratindu-se convins ca aceste din urma doua domenii nu se exclud.
Pentru a-si ilustra spusele, le-a citit studentilor binecuvintari si blesteme, pasaje biblice sau citate din Dostoievski, a relatat intimplari personale si chiar a stirnit risete si aplauze cind le-a spus bancuri.
La finalul cuvintarii, IPS Bartolomeu a raspuns cu umor, abilitate si eleganta la intrebari despre cosmos, extraterestri, necredinta sau diferentele dintre Vechiul si Noul Testament. „Nu ar trebui sa existe libertate fara responsabilitate, insa, din pacate, la noi nu e asa. Asumati-va responsabilitatea“, a indemnat Mitropolitul.
„E pacat ca se cultiva atit jurnalistica de scandal“, a adaugat inaltul prelat ortodox.
„Nu am naravul sa navighez pe Internet. Folosesc doar posta electronica si citesc revista presei pe care mi-o trimite zilnic un preot“, a raspuns acesta unei intrebari cu privire la cum vede „noile modalitati de exprimare pe Internet“. Invatati limba romana, va rog si va implor.
Trebuie sa aveti cultura generala, un bagaj de cunostinte, sa nu vorbiti la intimplare“, a rostit Bartolomeu. „Eu cred foarte mult in presa scrisa, cred in carte si in cuvintul tiparit“, a mai spus, exprimindu-si dezaprobarea fata de intentia noului Patriarh de a transmite la televiziune zilnic liturghia.
Indemn la dialog romano-italian
Dupa conferinta, Mitropolitul si-a exprimat parerea despre situatia romanilor din Italia, in contextul scandalului iscat de curind din cauza unei femei omorite de un tinar rom din tara noastra. „In principiu, nu trebuie sa sufere un popor din cauza unui individ, deoarece in realitate asa se petrec lucrurile.
Nu poti lua o masura generala, deoarece sint atitia romani cinstiti care locuiesc in Italia. Padure fara uscaturi nu exista, dar asa este cu psihologia maselor si nu o poti controla“, a declarat IPS Bartolomeu. Potrivit acestuia, presa are un rol important in tratarea acestor cazuri.
In viziunea Mitropolitului, solutia pentru detensionarea situatiei este dialogul intre cele doua parti: romanii si italienii..