Miza redeschiderii scandalului "Basescu loveste un copil": procesul cu Patriciu. A fost sau nu alterat CD-ul cu filmuletul de campanie, proba la dosar?
Un fost expert INEC, cercetat disciplinar, il acuza pe directorul institutiei ca a notat cu un marker nepotrivit CD-ul cu imaginile in care presedintele Traian Basescu pare sa loveasca un copil. CD-ul cu imaginile in cauza si expertiza filmului reprezinta una din probele importante din doua dosare intentate reciproc de presedintele Traian Basescu si Dinu Patriciu. Fostul expert INEC a incercat sa acrediteze ideea ca CD-ul ar putea fi deteriorat; in replica directorul institutiei de expertiza sustine ca markerul utilizat nu a deteriorat CD-ul si ca toate protocoalele au fost respectate. Un alt argument adus de reprezentantii INEC e ca acelasi fost expert a insemnat cu markere si alte CD-uri aduse pentru expertizare la INEC.
Divergentele pe marginea cazului presupusei deteriorari a CD-ului cu imaginile in care presedintele pare sa loveasca un copil au pornit de la o carte publicata de Catalin Grigoras, fost expert al INEC, care a realizat expertiza aceluiasi CD.
In cartea ¬Expertiza judiciara a inregistrarilor audio, fotografiilor si inregistrarilor video¬, Catalin Grigoras sustine ca CD-ul in cauza a fost inseriat cu un marker care ¬nu a fost unul adecvat pentru a scrie pe astfel de suporturi digitale, iar la introducerea in plic, tusul s-a intins pe suprafata CD-ului extinzand aria contaminata si facilitand deteriorarea in timp a suportului digital si a datelor informatice¬. Informatia a fost publicata de site-ul lumeajustitiei.ro, site detinut de catre Adina Anghelescu si Razvan Savaliuc, fosti angajati la ziarele Gardianul si Ziua, inchise intre timp de grupul Realitatea.
Catalin Grigoras vorbeste in cartea sa de o posibila deteriorare in timp a CD-ului si nu de deteriorarea imediata a CD-ului sau a filmului aflat pe suportul digital. ¬Eu nu am spus ca CD-ul a fost deteriorat, doar ca s-au creat premisele ca el sa fie deteriorat¬, a declarat Grigoras la Realitatea Tv. Fostul expert mai sustine ca marcarea CD-ului a fost facuta de catre directorul INEC, Cristian Dumitrescu. Intr-o declaratie facuta la Realitatea Tv Grigoras a mai declarat ca fapta directorului ar reprezenta o incalcare a protocoalelor INEC.
Apararea INEC
Intr-un comunicat public, directorul INEC respinge acuzatiile fostului expert si sustine ca toate procedurile au fost respectate in cazul CD-ului ce contine filmul cu presupusa palma. „Astfel, potrivit procedurii generale denumite ‘Controlul si manipularea obiectelor de expertizat’, toate materialele receptionate de INEC pentru expertizare sunt identificate prin etichetare sau inscriptionare pentru a se evita in acest fel sustragerea sau inlocuirea acestora. Inscriptionarea CD-ului pus la dispozitie de Administratia Prezidentiala s-a realizat prin inscrierea mentiunii ‘INEC 1004/09’ cu ajutorul unui CD marker, instrument scriptural special destinat acestui scop, care prin proprietatile sale nu altereaza nici materialul pe care se aplica si nici continutul informatiilor aflate pe CD”, se arata in comunicatul semnat de directorul Cristian Dumitrescu.
Fostul expert INEC sustine ca a discutat problema procedurii de indosariere a CD-urilor chiar cu seful institutiei referitor la cazul filmuletului in care apare presedintele. Pe de alta parte, INEC arata ca, in raportul realizat in decembrie 2009 asupra filmului, Catalin Grigoras nu a mentionat ca exista posibilitatea deteriorarii probelor prin notarea CD-ului cu un marker.
„In cuprinsul avizului de specialitate pe care l-a intocmit, expertul Catalin Grigoras nu face nici o referire cu privire la vreo alterare a materialului supus expertizarii, respectiv a CD-ului. Concluzia formulata de expert a fost in sensul ca ‘inregistrarea contestata contine elemente de editare computerizata in sensul alterarii integritatii…’, fara a exista vreo remarca cu privire la deteriorarea sau alterarea suportului pe care se afla inregistrarea. Ca dovada ca procedura de inscriptionare explicata mai sus este una standard, prin verificare, s-a constatat ca in arhiva I.N.E.C se afla rapoarte de expertiza criminalistica intocmite de expertul Catalin Grigoras, in care sunt ilustrate CD-uri pe care s-au aflat informatii supuse expertizarii, iar acestea poarta diverse mentiuni, realizate cu diferite materiale scripturale, de genul celui mentionat mai sus, iar expertul nu face nicio referire cu privire la alterarea sau deteriorarea suportului pe care se afla inregistrarea ori a informatiilor”, explica directorul INEC.
INEC mai arata si ca fostul expert Catalin Grigoras a incetat raporturile de munca cu institutia la data de 3 mai 2010, prin acordul partilor. Reprezentantii INEC au mai mentionat ca acesta a fost cercetat disciplinar. In replica Grigoras a declarat ca nu a plecat de la INEC pentru ca era cercetat disciplinar ci din propria vointa, pentru ca avea alte planuri.
Vezi aici comunicatul INEC
Miza scandalului: procesul dintre presedinte si Dinu Patriciu
Miza intregului scandal al markerului o reprezinta chiar CD-ul care contine imaginile cu presedintele Traian Basescu. In noiembrie 2009, in plina campanie electorala, prezent la Realitatea Tv la o emisiune moderata de Razvan Dumitrescu, Traian Basescu a fost confruntat cu un filmulet din campania electorala din 2004 de la un miting din Ploiesti in care aparea ca loveste cu palma un copil. Filmuletul a fost prezentat pe site-ul ziarului Gardianul si anticipat de catre omul de afaceri Dinu Patriciu.
Dupa acest episod s-a declansat o intreaga dezbatere publica pe marginea imaginilor, deoarece acestea au fost contestate de presedinte si de staful sau de campanie. Mai intai, staful de campanie a prezentat o expertiza a unui expert audio-video independent si mai apoi a fost solicitat un aviz din partea INEC. Pe data de 2 decembrie presedintele Basescu a prezentat si concluziile raportului. „Inregistrarea contestata contine elemente de editare computerizata, in sensul alterarii integritatii, nu este autentica si nici nu reprezinta o copie realizata cu acuratete a unei inregistrari autentice”, este concluzia raportului intocmit de catre expertul Catalin Grigoras.
Dupa ce a primit avizul INEC, presedintele i-a dat in judecata pe Dinu Patriciu si cotidianul Gardianul pe data de 2 decembrie. De cealalta parte, si Dinu Patriciu l-a dat in judecata pe Traian Basescu pe 3 decembrie 2009. Astfel ca la Judecatoria Sectorului 1 au fost inregistrate cele doua procese care au ca proba exact imaginile in care presedintele pare ca loveste cu palma un copil. Cele doua procese au fost amanate pentru luna septembrie pentru 14, respectiv 22 septembrie 2010. Pana acum, in cadrul procesului nu au fost discutate probele.
Expertiza imaginilor reprezinta una din probele administrate pentru judecarea celor doua procese. Dupa aparitia imaginilor si dupa reactia presedintelui, Realitatea Tv a anuntat prin Razvan Dumitrescu ca au cerut expertizarea imaginilor in strainatate si ca vor face publice concluziile expertizei. Rezultatele acestei expertize nu a fost prezentate de Realitatea TV. Si Traian Basescu a anuntat ca va trimite filmul pentru a fi expertizat in strainatate. „Am cerut o expertiza si in strainatate, exact pe filmuletul luat din Gardianul si am facut si trimitere de unde poate fi luat din Romania. Sper, zilele urmatoare, sa vina si aceea”, a declarat Traian Basescu in decembrie 2009. Nici expertiza din strainatate ceruta de presedentie nu a fost prezentata public.
Un studiu international realizat de Media Sciences a incercat sa determine daca folosirea markerelor pe CD-uri provoaca sau nu deteriorarea acestora. Studiul nu a putut oferi un raspuns exact in acest caz. Singura concluzie a fost aceea ca „se pare ca durata de viata a CD-urilor se reduce la 20 de ani dar si asta este o estimare”. Singura recomandare a studiului este aceea ca se recomanda folosirea unui marker cu varf moale si nu se recomanda utilizarea pix-urilor. Vezi aici studiul
Administratia prezidentiala a transmis un comunicat prin care sustine ca problema CD-ului si a filmului au fost deja transate de acelasi expert Catalin Grigoras care a concluzionat ca filmul a fost editat si alterat. „Administratia Prezidentiala remarca grava confuzie editoriala manifestata la Realitatea TV prin titluri precum ‘Scandalul pumnului revine’, in contextul in care expertul criminalist Catalin Grigoras a confirmat ca filmul prezentat obsesiv de Realitatea TV in campania pentru alegerile prezidentiale a fost alterat, fiind practic, un trucaj”, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.