Moartea printesei Diana nu e o conspiratie a Casei Regale
Un judecator britanic a declarat ca toate teoriile conspirative, indelung mediatizate, care leaga intr-un fel sau altul Palatul Buckingham de moartea printesei Diana nu sunt decat zvonuri nefondate, scrie eonline.com
Scott Baker este judecatorul care conduce de peste sase luni investigatiile in cazul mortii printesei. Acesta a declarat ca juratii au de ales intre cinci optiuni dar niciuna dintre ele nu este conexa crimei cu premeditare sau accidentului inscenat.
Cele cinci optiuni sunt: ucidere din culpa paparazzilor care conduceau vehiculele care o urmareau pe Diana, ucidere din culpa soferului Henri Paul care conducea autoturismul in care se afla Diana si Dodi Al Fayed, ucidere din culpa atat a paparazzilor cat si a soferului printesei, moarte accidentala sau verdict deschis.
La putin timp dupa moartea printesei Diana si a iubitului ei, Dodi Al Fayed, in tragicul accident de masina de la Paris din 31 august 1997, au inceput sa apara teorii despre asasinarea orchestrata de Casa Regala si dusa la indeplinire de agentia de spionaj MI6. Majoritatea acestor speculatii au fost alimentate de tatal iubitului printesei, Mohamed Al Fayed.
Scott Baker a declarat ca speculatiile proprietarului celebrului magazin Harrod’s nu sunt fondate si ca juratii nu vor lua in considerare aceste optiuni in hotararea verdictului in acest caz.
„Aceste piste au fost abandonate deoarece nu exista nici cea mai mica urma de dovada in sprijinul lor”, a declarat judecatorul care astfel il dezvinovateste pe sotul reginei, Printul Philip. „Nu exista nicio dovada ca Ducele de Edinburgh a comandat executia printesei Diana sau ca serviciile de informatii sau agentii guvernamentale au organizat o asemenea inscenare”, a declarat Scott Baker.
Baker a intarit ideea ca investigatia care s-a intins pe atat de mult timp a pornit de la acuzatiile lui Al Fayed. Dovezile si marturiile adunate de la peste 250 de martori oculari au condus spre concluzia ca aceste acuzatii sunt nefondate. Judecatorul este insa convins ca vor fi inca oameni care il vor sustine pe Al Fayed si teoriile sale chiar si dupa rezultatul final al investigatiei.
Judecatorul si-a exprimat si regretul asupra unor martori din proces printre care si valetul printesei, Paul Burell. Acesta a declarat pentru tabloidul britanic „The Sun”, la numai trei zile dupa audieri, ca a ascuns in mod intentionat anumite fapte fata de anchetatori dar a refuzat sa se mai intoarca la tribunal pentru explicatii in acest sens. Burell nu poate fi adus in instanta deoarece s-a stabilit in Statele Unite ale Americii si este in afara jurisdictiei curtii care investigheaza cazul.