Mor sau nu mor ziarele tiparite?
Posibila disparitie (sau nu!) a ziarelor este analizata pe blogurile a doi jurnalisti – Catalin Tolontan („Gazeta Sporturilor) si Victor Capra ( „Ziarul Financiar”), care au au vederi diferite in legatura cu viitorul acestor publicatii. Tolontan scrie pe blogul sau ca ziarele nu vor muri niciodata pentru ca exista „probleme ale oamenilor pentru care idei ca acestea conteaza”, exemplificand cu ziarul El Tiempo, care a „scris” invers prima pagina, sub titlul: “Daca intorci spatele unei probleme nu inseamna ca ea dispare!”. Ideea ca ziarele – asa cum le simtim astazi – nu vor muri, este respinsa de Capra, care sustine pe blogul sau ca acestea se vor stinge incet, intr-un orizont de timp mai apropiat decat cred unii.
Argumentele lui Tolontan: „Exista probleme ale oamenilor pentru care idei ca acestea conteaza. Ziarul columbian El Tiempo a realizat o pagina 1 in care a intors practic toate textele si imaginile, sub titlul: “Daca intorci spatele unei probleme nu inseamna ca ea dispare!”. A fost omagiul ziarului pentru oamenii care au fost ucişi de gherillele extremiste si forma sa de a protesta, alaturi de publicul iesit in strada.
Citeste si comenteaza pe blogul lui Catalin Tolontan
Capra spune ca ziarele vor disparea pentru ca:
- sunt intepenite pe hartie, conduse si scrise de o mana de oameni (printre care se gasesc destui fara valoare), incapabile sa interactioneze cu cititorii
- sunt impovarate de costuri de productie din ce in ce mai mari, aflate la mana advertiserilor (pentru ca din pretul de vanzare e imposibil sa obtii venituri suficiente)
- isi agata cu disperare de prima pagina diverse ciubucuri pentru cititori (dvd-uri, cd-uri, carti, lozuri samd)
- viteza din ce in ce mai mare a internetului care va potenta un consum urias de informatie electronica
- tanara generatie ai carei membri mai “vioi” nu se mai uita nici macar la televizor nu isi mai pierde vreme cu „batranicioasele ziare”