Sari direct la conținut

Morgan Stanley: Bancile italiene, in frunte cu UniCredit, au impumutat peste 50 miliarde euro prin facilitatea de finantare pe trei ani a BCE

HotNews.ro

Bancile din Italia, in frunte cu UniCredit, au atras cei mai multi bani prin programul de finantare pe o perioada de trei ani lansat de Banca Centrala Europeana in luna decembrie, potrivit unui raport al Morgan Stanley citat de Financial Times. UniCredit, cea mai mare banca din Italia, a luat 12,5 miliarde de euro prin aceasta facilitate, urmata indeaproape de Intesa Sanpaolo, cu 12 miliarde de euro, si Monte dei Paschi di Siena, cu 10 miliarde de euro.

Sumele luate de la BCE de catre marile banci italiene, care se ridica la peste 50 miliarde de euro in total, acopera 90% din necesarul lor de finantare pe 2012, se mai arata in raport.

In afara de bancile italiene, printre utilizatorii facilitatii pe trei ani s-a aflat si Royal Bank of Scotland, care a luat cinci miliarde de euro prin intermediul filialei sale din Olanda, adica un sfert din necesarul acesteia de finantare pe 2012.

Morgan Stanley estimeaza ca bancile din Spania au atras circa o treime din sumele necesare pentru acest an, adica aproape 25 miliarde de euro.

Cele mai multe dintre bancile din Franta si Germania nu au anuntat daca au apelat la acest mecanism, insa daca l-au folosit se estimeaza ca sumele atrase nu le-au depasit pe cele ale bancilor din Italia.

La sfarsitul lunii decembrie, BCE a imprumutat 489 miliarde de euro pe trei ani bancilor, peste estimarile analistilor (320 miliarde de euro). In total, 523 de institutii financiare au apelat la facilitatea BCE, banii fiind imprumutati la o dobanda de 1%. BCE a furnizat doar suma totala imprumutata si numarul institutiilor bancare, fara a da alte detalii.

La o zi dupa aceasta operatiune, trei surse apropiate situatiei au declarat pentru Reuters ca peste zece banci italiene, inclusiv creditori de top precum UniCredit si Intesa Sanpaolo, au imprumutat 116 miliarde de euro de la BCE.

Morgan Stanley arata ca luna viitoare BCE va pune la dispozitia bancilor o noua facilitate similara si estimeaza ca cererea bancilor se va ridica la 400 miliarde de euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro