Sari direct la conținut

Munca va fi o placere in birourile viitorului

HotNews.ro

Tehnologia folosita in locurile de munca s-a schimbat foarte mult in ultimii ani: invazia laptopurilor, a tehnologiei wi-fi sau BlackBerry inseamna ca angajatii nu mai sunt obligati sa stea tintuiti la o masa. Birourile viitorului vor fi gandite asa incat sa permita angajatilor sa fie mai mereu in miscare.

Designerul olandez Michiel van der Kley a inventat Globus, un birou sferic, foarte aratos, care arata mai degraba a obiect de arta. Globus este insa un birou mobil: intri in el, iei un loc, iti pornesti laptopul si gata, iti faci treaba. Globus consta intr-o sfera alba atunci cand este inchis. Daca il deschizi, sfera se va imparti in doua: prima jumatate serveste drept fotoliu, iar cea de-a doua este dotata cu o masuta pe care iti pui laptopul.

Reprezentantii unei firme belgiene, Living Tomorrow, prezic ca, odata cu faptul ca vom putea lucra din ce in ce mai mult de acasa, birourile clasice vor ramane din ce in ce mai goale. Flexibilitatea este cuvantul cheie al viitorului, ceea ce se traduce prin faptul ca, in afara de birouri mobile, vom avea si birouri mobile pentru organizarea sedintelor.

Biroul care iti permite sa faci miscare
Foto: coolest-gadgets.com

O alta problema cauzata de viata de birou este obezitatea. O solutie, data de dr. James Levine din Minneapolis, este sa ardem mai multe calorii atunci cand suntem la munca. Cu acest scop in minte, echipa sa a realizat un birou special care iti permite sa mergi in timp ce lucrezi. Modelul a fost deja testat in mai multe companii, asa ca poate, in curand, vei putea sa arzi si tu grasimile mancate la pranz, in timp ce lucrezi pentru prezentarea de a doua zi.

„Intelligent Workplace”, din Pittsburgh, este o cladire cu birouri functionale si, in acelasi timp, un „laborator” in care se cerceteaza pe viu eficienta birourilor viitorului. Pentru a reduce poluarea, o mare parte din caldura de care are nevoie Intelligent Workplace provine din energie captata prin panouri solare.

Prezenta senzorilor de miscare si de lumina inseamna ca iluminatul este folosit doar atunci cand e nevoie, insa angajatilor li se da o mare libertate. Acestia pot modifica de la propriul birou, dupa bunul plac, temperatura aerului, intensitatea luminii sau directia din care vine aceasta.

Scopul realizarii „Intelligent Workplace” este sa arate ca poti imbunatati calitatea vietii la locul de munca, reducand, in acelasi timp, emisiile de gaze cu efect de sera, spun reprezentantii institului.

Sursa: CNN

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro