“MyAntipa” – o formulă inedită pentru educația modernă interdisciplinară
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi BRD–Groupe Société Générale lansează MyAntipa, un proiect care propune o formulă inedită pentru educația modernă interdisciplinară, în care știința, arta, lectura și dezbaterile se unesc pentru a oferi noi perspective de învățare. MyAntipa este realizat în colaborare cu scriitoarea și managerul cultural Svetlana Cârstean, cunoscută pentru multiple proiecte culturale și educative.
Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, proiectul își propune să ofere publicului un nou tip de conținut și să pună în valoare resursele muzeului printr-o campanie care cuprinde tururi ghidate, realizate de personalități ale lumii cultural – artistice, incubatoare de lectură pentru copii, dar și „Intersecțiile la Antipa”, evenimente – dezbateri cu oamenii de știință care lucrează în muzeu. My Antipa aduce mai aproape de public ceea ce este invizibil în lumea Muzeului Antipa (povești, valori și oameni), prin ochii celor pentru care muzeul are o semnificație și o istorie aparte. Astfel, vizitatorii de toate vârstele vor avea ocazia de a descoperi şi parcurge muzeul prin intermediul unor formule noi, ce aduc împreună perspectivele oamenilor de ştiinţă, dar şi ale unor personalități din lumea culturală, artistică și a industriilor creative.
MyAntipa debutează joi, 4 iulie, de la ora 18.00, cu un tur aparte în muzeu, ghidat de către Simona Popescu, una dintre cele mai importante scriitoare contemporane, cunoscută deopotrivă pentru poezia, proza și cărțile sale de eseuri. Este, de asemenea, profesoară la Facultatea de Litere din București, unde predă avangardism și experimentalism. Simona Popescu este autoarea unor cărți fundamentale pentru evoluția și înțelegerea poeziei românești din ultimele decenii: ”Juventus și ale poeme” în 1994, ”Lucrări în verde sau Pledoaria mea pentru poezie”, în 2006, dar și cartea despre Gellu Naum, ”Salvarea speciei”, tot o pledoarie și o artă poetică implicită. Simona Popescu este autoarea ”Exuviilor”, o carte atipică de proză, care a sedus și continuă să seducă generații după generații de cititori și cititoare, o carte care, de altfel, a inclus-o pe Simona Popescu în manualele școlare de limba și literatura română.
Vineri, 5 iulie, de la ora 18.00, va avea loc prima ediție „Intersecțiile la Antipa”, o dezbatere LIVE, transmisă pe paginile de Facebook ale Muzeului Antipa și BRD–Groupe Société Générale, în care Dr. Oana Paula Popa, cercetător științific al muzeului, alături de Svetlana Cârstean, vor vorbi despre rolul femeilor în știință, dar și despre povestea mai mult sau mai puțin recentă a muzeului.
Sâmbătă, 6 iulie, copiii sunt invitați la „Incubatorul de lectură”, atelier care pornește de la unul dintre textele scriitorului Vladimir Nabokov și de la pasiunea sa pentru fluturi. Atelierul va începe la ora 13.00 în Sala Fluturilor de la etajul muzeului, si se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani.
Participarea la evenimente este gratuită, în limita locurilor disponibile. Înscrierile se pot face completând un formular de rezervare pe https://antipa.ro/rezervari, sau pe adresa de e-mail info@antipa.ro.