Sari direct la conținut

În ce condiții poate refuza un angajator concediul medical

PwC România
Cosmina Sima, Foto: PwC România
Cosmina Sima, Foto: PwC România

În cadrul raporturilor de muncă, angajatorul este responsabil pentru acordarea în mod legal a concediului medical și a indemnizației de asigurări sociale pentru incapacitate temporară de muncă salariatului care i-a solicitat acest lucru.

Dreptul salariatului de a beneficia de concediu și indemnizație nu este absolut, angajatorul beneficiind de pârghiile legale necesare atât pentru a identifica un eventual abuz, cât și pentru a-l sancționa în mod corespunzător. Prin urmare, balanța drepturilor angajatorului și salariatului este echilibrată: dubiile angajatorului privind un eventual abuz de drept pot să fie înlăturate, în timp ce salariatul are siguranța că dreptul său va fi întotdeauna respectat cât timp este de bună-credință.

Astfel, potrivit Normelor de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005, aprobate prin Ordinul nr. 15/2018, angajatorul are dreptul de a refuza în mod justificat plata indemnizației de asigurări sociale de sănătate în mai multe cazuri.

Citește mai mult pe blogul PwC România

Articol semnat de Cosmina Sima, Avocat colaborator D&B David si Baias SCA, societatea de avocatură corespondentă PwC în România

Articol susținut de PwC România

ARHIVĂ COMENTARII