În iunie au fost depășite recorduri de căldură ce datau de la 1928. Au fost locuri unde a plouat și de 20 de ori mai puțin decât în mod normal
Iunie a fost o lună mai caldă decât de obicei, maximele au trecut și de 38 de grade și multe recorduri lunare au fost depășite, mai ales în Transilvania și Maramureș. În multe locuri din țară a plouat foarte puțin: spre exemplu, la Satu Mare a plouat de 20 de ori mai puțin decât normalul perioadei, iar la Arad, de cinci ori mai puțin, arată datele ANM.
În luna iunie 2022 a fost depășită temperatura maximă absolută lunară la 20 de stații meteorologice. Spre exemplu, la Chișineu-Criș au fost +38,1 °C pe 30 iunie, iar la Satu Mare au fost +37,8 °C.
La Târnăveni au fost +33,4 °C, fiind depășit un record lunar de acum 66 de ani. La Bistrița au fost +34,9 °C în ultima zi de iunie, fiind depășit un record stabilit în 11 iunie 1928. La Baia Mare au fost 37 °C, fiind egalat recordul din 1928 și 2021, arată datele ANM.
La Ocna Șugatag au fost +34,1 °C, fiind doborât un record din iunie 1938.
Temperatura medie a lunii iunie 2022 a avut valori cuprinse între 5,6 °C, la stația meteorologică Vf. Omu și 23,9 °C, la Drobeta-Turnu Severin. Cele mai mari valori, peste 22 °C, s-au înregistrat în cea mai mare parte a Munteniei, în jumătatea sudică a Olteniei, sudul și estul Moldovei, în zonele de câmpie din Banat și Crișana, vestul Maramureșului, în nordul, nord-vestul și estul Dobrogei și în partea nordică a Deltei Dunării.
Cea mai scăzută temperatură măsurată în țară luna trecută a fost -1,4 °C, pe 22 iunie, la vârful Omu. În aceeași dimineața au fost +1,6 °C.
Abaterea temperaturii medii a aerului din luna iunie 2022 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020) a fost pozitivă în toată țara. Abateri mari, peste 2,0 °C, s-au înregistrat în Banat, Crișana, Maramureș, pe areale restrânse din Transilvania și izolat, în Oltenia și Moldova, iar valori de peste 2,5 °C, în Banat, Crișana și Maramureș. Cea mai mare valoare a abaterii a fost 3,2 °C, la stația meteorologică Oravița.
Regimul termic a fost cald în cea mai mare parte a țării. Acesta a fost foarte cald și extrem de cald în cea mai mare parte a Banatului, Crișanei și Maramureșului, pe areale extinse din Moldova și Transilvania, în vestul și nord-vestul Olteniei, în nord-estul extrem al Munteniei și izolat, în rest. Local, în sudul și estul Munteniei, în Dobrogea și în Delta Dunării, regimul termic s-a încadrat în limite normale.
Cantitatea totală de precipitații din luna iunie 2022 a avut valori sub 50 mm în cea mai mare parte a țării.
În cea mai mare parte a Maramureșului și izolat, în Banat, Crișana și Transilvania, cantitatea de precipitații a înregistrat valori sub 10 mm. Cea mai mare valoare a cantității de precipitații din această lună a fost 112,8 mm, la stația meteorologică Bâlea-Lac, iar cea mai mare valoare a cantității de precipitații căzută în 24 de ore din luna iunie 2022 a fost 52,2 mm, înregistrată la stația meteorologică Giurgiu.
Abaterea cantității de precipitații din luna iunie 2022 față de mediana intervalului de referință standard (1991-2020), calculată în procente, a fost negativă în aproape toată țara.
Valori ridicate ale abaterii negative, peste 70%, s-au înregistrat în jumătatea sudică a Maramureșului, în cea mai mare parte a Banatului și a Transilvaniei, în sud-vestul Crișanei, pe areale extinse din Moldova și din zona montană și izolat, în celelalte regiuni. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 95,8%, la stațiile meteorologice Târgu Lăpuș și Chișineu-Criș.
La Satu Mare abaterea a fost de 95%, la Ocna Șugatag de 91,5%, la Lugoj de 84% și la Arad de 77%. Iunie este o lună extrem de ploioasă la munte, dar nu a fost și cazul acum: spre exemplu, la stația meteo Semenic a plouat de cinci ori mai puțin decât normalul din iunie în ultimii 30 de ani.
Abateri pozitive s-au înregistrat izolat, în sudul Dobrogei, sudul Munteniei și sud-vestul Olteniei. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 41,5%, la stația meteo Calafat.
Regimul pluviometric a fost foarte deficitar în cea mai mare parte a țării. Acesta a fost deficitar pe areale extinse din Moldova, Muntenia, Oltenia și Transilvania, în jumătatea nordică a Dobrogei și Deltei Dunării și local, în Banat și Crișana. Izolat, în sud-vestul Olteniei și în sudul Munteniei, regimul pluviometric a fost excedentar, iar în rest, acesta s-a încadrat în limite normale.