În jur de 2.000 de migranți ilegali au ajuns pe insula italiană Lampedusa în doar 24 de ore
În ultimele 24 de ore, aproximativ 2.000 de migranţi ilegali au sosit pe insula italiană Lampedusa, cea mai apropiată din ţară de coasta africană, astfel încât centrul de primire din port, care are o capacitate de 400 de persoane, a ajuns la saturaţie, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
De-a lungul nopţii, cel puţin 14 ambarcaţiuni au adus aproape 700 de pasageri, într-un ritm neîncetat de sosiri care a fost sporit de vremea bună, relatează presa locală.
Miercuri, pe insulă au ajuns 1.290 de migranţi, inclusiv zeci de minori neînsoţiţi, însă mulţi dintre ei sunt transferaţi la Porto Empedocle, pe insula Sicilia, pentru a elibera centrul de primire din Lampedusa.
Cele mai multe dintre bărcile care sosesc pe coastele insulare italiene pleacă din Libia şi Tunisia, însă deja au fost reperate noi ambarcaţiuni care necesită atenţie, au adăugat surse locale. Multe dintre aceste persoane au declarat echipelor de urgenţă că au fugit de conflictul civil din Sudan, însă altele au spus că sunt din Etiopia, Somalia, Guineea, Mali, Camerun şi Burkina Faso.
Şefa guvernului de la Roma, Giorgia Meloni, a declarat miercuri că Consiliul European care va avea loc în aceste zile ar trebui să aibă ca temă centrală migraţia şi a relansat necesitatea unei reforme radicale a normelor Tratatului de la Dublin, pentru că „acestea nu sunt doar depăşite, ci şi riscante, deoarece contribuie la tragediile la care asistăm în Mediterana”.
Meloni a adăugat că „migraţia este o provocare europeană şi, prin urmare, necesită răspunsuri europene” şi a reiterat propunerea sa privind un plan de ajutor pentru ţările africane.
Sâmbăta trecută ea a spus că lucrează alături de cancelarul austriac Karl Nehammer pentru a aduce o „schimbare de paradigmă” în UE în ceea ce privește politica de azil. Ea a repetat că „Italia nu poate deveni tabăra de refugiaţi a Europei”.
Până în prezent, în acest an, 61.268 de migranţi au ajuns pe coastele italiene, potrivit datelor Ministerului de Interne, mai mult decât dublu faţă de cei 27.346 care au sosit în aceeaşi perioadă a anului trecut.