Sari direct la conținut

În momentul în care o bancă e scoasă din Swift, clienții acelei bănci mai pot doar retrage bani la ATM-uri (CEO de bancă)

HotNews.ro
Sergiu Manea, Foto: Pwc Romania
Sergiu Manea, Foto: Pwc Romania

Scoaterea din Swift este o opțiune foarte foarte dură. În momentul în care o bancă e scoasă din Swift, clienții acelei bănci nu mai pot efectua incasari si plati internationale, dar mai pot retrage bani de la ATM-uri sau ghiseu, in limita disponibilitatilor respectivei banci, a spus luni Serviu Manea, executivul BCR cu ocazia prezentării rezultatelor Grupului pe 2021.

”Swift nu este doar un mecanism de transmitere a plăților. După cum bine știți, Swiftul deservește diferite tipuri de operațiuni, fiind folosit ca instrument de codificare și asigurare a încrederii. În momentul în care o bancă e scoasă din Swift, clienții acelei bănci mai pot retrage bani de la ATM-uri sau ghiseu, in limita disponibilitatilor băncii. Probabil că acele bănci supuse sancțiunilor, ca urmare a diminuarii incasarilor din operatiunile internationale si a presiunii de a asigura disponibilitati vor vinde din sucursale, din active, să continue să opereze..”, a mai spus Manea.

”Îmi este greu să înțeleg cum se vor reașeza fluxurile. De asemenea, nu știu dacă Rusia are înțelegeri bilaterale cu alte țări din lume care să poată facilita transferurile financiare. Dar, repet: opțiunea aceasta înseamnă de fapt izolarea financiară aproapecompletă a Rusiei. Am citit și eu de mecanisme de plăți dezvoltate de alte țări care ar putea juca rolul de intermediari. Dar, țineți cont de faptul că băncile chineze își țin la rândul lor conturile-cazan de euro și dolari în Europa și Statele Unite. Nu s-ar expune ele însele pentru că atât băncile europene cât și cele americane sunt foarte ferme în aplicarea sancțiunilor”, a explicat luni CEO-ul BCR.

Impactul sancțiunilor aplicate companiilor rusești și a eliminării unor bănci din Rusia din mecanismul SWIFT are un impact minor- circa 1% – asupra portofoliului nostru de credite, a explicat executivul băncii.

Mă refer la companii care au afaceri în zonele afectate sau în cele care vor fi afectate, a mai adăugat Manea. Ceea ce discutăm cu clienții noștri este dacă și cum anume vor fi afectate lanțurile de furnizare, dacă pot găsi substituție sau dacă pot mobiliza capacități de transport din alte zone. Până acum nu am sesizat probleme majore. Foarte mulți dintre clienții noștri cu care am discutat s-au dovedit a fi foarte prudenți în a-și asigura diversificarea. Sunt foarte încrezător că firmele românești nu vor fi afectate semnificativ de această criză din Ucraina.

BCR a înregistrat un profit net de 1,409 miliarde de lei (286,5 milioane de euro) în 2021, în creştere cu 73%, faţă de 814,1 milioane de lei (168,3 milioane de euro) în 2020, atât datorită performanţei operaţionale îmbunătăţite în principal pe fondul unui volum de business mai mare, cât şi a alocării de costuri cu riscuri mai reduse, a anunţat luni banca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro