În spațiu, rușii și americanii au rămas prieteni, mărturisește un astronaut
La aproape o săptămână după întoarcerea sa pe Pământ, astronautul NASA Mark Vande Hei a vorbit despre relația de prietenie dintre astronauții americani și cosmonauții ruși la bordul Stației Spațiale Internaționale, în ciuda opoziției totale dintre cele două țări ale lor față de Ucraina, potrivit AFP.
Mark Vande Hei a aterizat în Kazahstan miercurea trecută,adus înapoi de o capsulă rusă alături de doi cosmonauți, Anton Chkaplérov și Piotr Doubrov.
Americanul s-a întors de atunci în Statele Unite și a vorbit marți la o conferință de presă la Houston, Texas.
Cosmonauții ruși „au fost, sunt și vor continua să fie prieteni dragi”, a spus el. „Și niciodată nu am avut nicio îngrijorare cu privire la capacitatea mea de a continua să lucrez cu ei”, a adăugat el.
Mark Vande Hei a confirmat că războiul din Ucraina a fost într-adevăr un subiect de conversație la bordul stației spațiale (ISS). Dar discuțiile au fost „în mare parte despre ceea ce au gândit ei despre asta și aș prefera să poată împărtăși ei înșiși acest lucru”, a spus el.
Moscova și Washingtonul sunt parteneri în managementul ISS. NASA a asigurat în mod repetat că cooperarea continuă pentru moment fără incidente.
Dar șeful agenției spațiale ruse, Dmitri Rogozin, își sporește de săptămâni întregi tweet-urile incendiare și amenințătoare.
Mark Vande Hei a spus că nu a urmărit rețelele de socializare, dar a fost informat despre declarații. „Am fost pur și simplu prea încrezător în cooperarea noastră până acum pentru a lua aceste tweet-uri în seamă care sunt adresate unui alt public decât mie”, a comentat el.
Mark Vande Hei și pregătirile pentru Marte
La 55 de ani, astronautul deține acum recordul de zile consecutive petrecute în spațiu pentru un american, cu 355 de zile.
El a spus că a avut picioarele slăbite timp de aproximativ 8 ore la întoarcere, dar s-a readaptat foarte repede la viața de pe Pământ. „Sunt puțin dezamăgit de cât de normal pare, aproape că mi-aș dori să pară mai ciudat să revin”, a spus el.
Obiectivul unei misiuni atât de lungi este de a observa efectele prelungite ale mediului spațial asupra oamenilor, în așteptarea călătoriilor pe Marte de exemplu.
„Corpul meu face parte din experiment” și „mă aștept să fiu urmărit pentru tot restul vieții”, a spus el, adăugând că speră că recordul său va fi doborât în curând.
Recordul pentru cea mai lungă ședere în spațiu este deținut de cosmonautul rus Valery Poliakov, care a petrecut 437 de zile la bordul stației Mir în 1994.
___