Narghileaua, la fel de daunatoare pentru plamani ca si tigarile – cercetatori iranieni
Fumatul de narghilea este la fel de daunator pentru plamani ca si fumatul de tigari, confirma un nou studiu studiu publicat joi si citat de AFP.
Cercetatori iranieni condusi de Mohammad Hossein Boskabady de la Universitatea din Mashhad au comparat performantele si problemele respiratorii pentru trei grupuri de fumatori, 57 de narghilea, 30 de fumatori de tigari care inhaleaza profund si 51 de fumatori care inhaleaza „normal”, cu cele ale unui grup de 44 de nefumatori.
Prin interogari si teste efectuate timp de doi ani, cercetatorii au stabilit ca primele doua grupuri erau cele mai afectate de fenomene precum respiratia suieratoare (wheezing), respiratie greoaie sau ambele. Fumatorii normali erau si ei afectati dar intr-un grad mai mic.
Probleme de respiratie au fost observate la 36,8% dintre fumatorii de narghilea si la 40% dintre fumatorii care inhaleaza profund, fata de 29% in randul celor care inhaleaza normal si 13% la nefumatori.
Rezultatele, publicate in revista stiintifica Respirology, contrazic argumentele aparatorilor narghilelei, care spun ca acest instrument este mai putin periculos deoarece flitreaza toxinele din tutun.
Utilizata traditional in Orientul Mijlociu, narghileaua a devenit populara in ultimele decenii si in randul tineretului occidental, in special in randul femeilor.
Potrivit unui studiu din 2005 al OMS, fumatul de narghilea furnizeaza o mare concentrare de compusi chimici, inclusiv monoxid de carbon, metale grele, substante cancerigene si un nivel de nicotina suficient pentru a crea dependenta.
In timpul unei sedinte – care dureaza in general intre 20 si 80 de minute – „un fumator de narghilea poate inhala echivalentul a ceea ce inhaleaza un fumator care consuma 100 de tigari sau mai mult”, a concluzionat OMS.