Sari direct la conținut

NASA a ales 3 companii care să construiască vehiculele necesare viitoarelor misiuni pe Lună

HotNews.ro
sediul NASA, Foto: Songquan Deng / Alamy / Alamy / Profimedia
sediul NASA, Foto: Songquan Deng / Alamy / Alamy / Profimedia

NASA a desemnat miercuri trei companii pentru a dezvolta un vehicul pe care astronauţii agenţiei spaţiale americane să îl folosească în viitoarele lor misiuni pe Lună, informează agenția DPA, citată de Agerpres.

Cele trei companii private selectate sunt Intuitive Machines, Lunar Outpost şi Venturi Astrolab, iar valoarea totală a contractelor este de 4,6 miliarde de dolari, a anunţat NASA miercuri cu prilejul unei conferinţe de presă. Fiecare dintre cele trei companii va dezvolta câte un prototip timp de un an înainte de a se lua decizia care dintre vehicule va fi trimis pe Lună, în ce mod şi când.

Companiile lucrează în domenii similare de mai multă vreme.

Intuitive Machines a reuşit prima aselenizare comercială fără echipaj uman în februarie 2024, punând pe Lună un modul spațial american după mai bine de 50 de ani.

În viitor, astronauţii vor folosi aşa-numite „vehicule de teren lunar” pentru a se deplasa pe suprafaţa Lunii. Prototipurile de vehicule, dintre care unul va fi selectat pentru producţie, va trebui să reziste la condiţiile extreme de pe suprafaţa Lunii şi să îndeplinească standarde stricte în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, conducerea autonomă, comunicarea şi navigaţia.

„Vehiculul va spori într-o măsură semnificativă capacitatea astronauţilor noştri de a explora şi de a realiza experimente ştiinţifice pe suprafaţa Lunii servind în acelaşi timp ca platformă ştiinţifică pentru misiunile cu echipaj uman”, a declarat Vanessa Wyche, directoarea Centrului Spaţial Johnson al NASA din Houston, Texas.

NASA are ambiții mari pentru programul Artemis, dar amânările se țin lanț

În cadrul programului Artemis, denumit după zeiţa greacă a Lunii, NASA doreşte să ducă oameni pe Lună pentru prima dată după o pauză de peste o jumătate de secol – inclusiv prima persoană de culoare şi prima femeie.

Obiectivul pe termen lung al programului Artemis este acela de a construi o bază lunară permanentă care să fie un punct de pornire pentru misiunile pe planeta Marte. Cu toate acestea, din cauza unor probleme vizând racheta lansatoare şi vehiculul său spaţial lunar, NASA a fost nevoită să amâne misiunea pe orbita Lunii cu echipaj uman Artemis 2, planificată iniţial pentru noiembrie 2024, pentru septembrie 2025.

Misiunea planificată Artemis 3, cu echipaj uman, a trebuit amânată până cel mai devreme în septembrie 2026. Administrația fostului președinte american Donald Trump ceruse în 2019 o suplimentare consistentă a bugetului NASA pentru a trimite un echipaj pe Lună până în 2024.

China a intrat de asemenea în competiţia pentru explorarea Lunii şi a anunţat că plănuieşte să trimită oameni pe satelitul natural al Terrei până în 2030.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro