NASA a reușit să repornească Telescopul Spațial Hubble aflat în dificultate de săptămâni de zile
Telescopul spațial Hubble a pornit din nou! NASA a reușit să treacă cu succes la un computer de rezervă vineri după săptămâni de probleme cu computerul principal, potrivit Space.com.
Pe 13 iunie, Hubble s-a oprit după ce un computer aflat în folosință din anii 1980 care manipulează instrumentele științifice ale telescopului a suferit o eroare. Acum, la peste o lună de când Hubble s-a confruntat cu probleme, despre care echipa Hubble crede că au fost cauzate de unitatea de control a puterii (PCU) a navei spațiale, NASA a trecut la un hardware de rezervă și a reușit să repornească telescopul.
Cu Hubble din nou online cu acest hardware de rezervă, echipa Hubble este atentă pentru a se asigura că totul funcționează corect, potrivit unui comunicat al NASA.
Scurt istoric: Cum a încercat NASA să repornească Hubble și de ce misiunea a fost una delicată
După trei încercări eșuate de a remedia problema cu computerul său principal care s-a oprit, NASA a redus-o la o problemă de procesare a computerului luând în calcul ca Hubble să fie nevoit să treacă la hardware-ul computerului de rezervă care nu a fost alimentat din 2009, potrivit Insider.
Acest computer, construit în anii 1980, este creierul lui Hubble și controlează și monitorizează toate instrumentele științifice de pe nava spațială. Așadar, telescopul a intrat într-un „mod sigur” asemănător hibernării în timp ce NASA a continuat depanările.
Agenția a făcut trei încercări pentru ca computerul Hubble să funcționeze din nou – în zadar. Dacă NASA nu ar fi rezolvat problema, telescopul ar trebui să poată trece la hardware-ul de pe computerul său de rezervă, dar acesta nu a mai fost pornit de când astronauții l-au instalat în 2009.
Hubble, care a fost lansat pe orbita în jurul Pământului în 1990, este cel mai puternic telescop spațial din lume. A capturat imagini ale nașterilor și morților stelelor, a descoperit noi luni în jurul lui Pluto și a urmărit două obiecte interstelare în timp ce treceau prin sistemul nostru solar.
Observațiile lui Hubble au permis astronomilor să calculeze vârsta și expansiunea universului și să privească galaxiile formate la scurt timp după Big Bang.