Sari direct la conținut

NASA lansează o misiune de deviere a unui asteroid pentru evitatea unui posibil Armageddon în viitor

HotNews.ro
Nava DART, Foto: NASA
Nava DART, Foto: NASA

Este un scenariu demn de Hollywood, dar real. NASA se pregătește pentru noaptea de marți spre miercuri o misiune fără precedent: să lanseze o navă pe care intenționează să o izbească cu o viteză de 24.000 km/h de un asteroid, în speranța de a-i modifica traiectoria și astfel să ajute omenirea să se protejeze în viitor de o posibilă coliziune cu un asteroid, relatează AFP.

Acest test „va fi istoric”, a declarat Tom Statler, un om de știință al NASA care participă la această misiune, la o conferință de presă.

„Pentru prima dată, omenirea va schimba mișcarea unui corp ceresc natural în spațiu.”

Aceasta este doar o repetiție generală, asteroidul țintă nu reprezintă o amenințare pentru Pământ. Dar obiectivul este luat foarte în serios de către agenția spațială americană.

În prezent, NASA a listat puțin peste 27.500 de asteroizi de toate dimensiunile aflați în apropiere de Pământ și „niciunul dintre ei nu reprezintă o amenințare în următoarea sută de ani”, a asigurat Thomas Zurbuchen, directorul misiunilor științifice la NASA.

Dar experții estimează că doar 40% dintre asteroizii care au 140 de metri sau peste sunt cunoscuți, iar majoritatea încă sunt nedescoperiți. Ideea este așadar de a dezvolta o tehnică de protejare împotriva unei posibile amenințări.

Misiunea, numită DART, este programată să fie lansată de la baza forței aeriene Vandenberg din California, fiind transportată cu racheta SpaceX Falcon 9 prin atmosferă, la ora 22:21 locală marți (miercuri 6:21 a.m. GMT).

Nava este mai mică decât o mașină, flancată de două panouri solare lungi. Urmează să lovească toamna viitoare, în aproximativ zece luni, un asteroid de dimensiunea unui teren de fotbal (aproximativ 160 de metri în diametru), care se va afla atunci la unsprezece milioane de kilometri de Pământ.

Asteroidul se numește Dimorphos și este de fapt o lună, care orbitează în jurul unui asteroid mai mare, numit Didymos (780 de metri în diametru).

Pentru a înconjura marele asteroid, Dimorphos are nevoie în prezent de 11 ore și 55 de minute.

Oamenii de știință se așteaptă ca orbita să se reducă cu aproximativ 10 minute.

„Este o schimbare foarte mică, dar s-ar putea să fie tot ce avem nevoie pentru a devia un asteroid care se ciocnește cu Pământul, dacă am fi nevoiți vreodată, cu condiția să descoperim acest asteroid destul de curând”, a explicat Tom Statler.

Efectul exact pe care îl va avea impactul nu este cunoscut momentan deoarece acesta depinde în special de compoziția asteroidului.

Oamenii de știință doresc să determine această schimbare a traiectoriei, care va fi apoi măsurată folosind telescoape de pe Pământ.

Rezultatele vor fi utilizate în calcule pentru a ajuta la determinarea, în viitor, cât de multă masă trebuie proiectată împotriva unui anumit tip de asteroid pentru a provoca o deviație suficientă.

Ce se va întâmpla?

Dimorphos este format din roci solide sau mai poroase? Oamenii de știință nu știu, iar asteroidul nu va apărea în imaginile transmise de navă decât cu doar o oră înainte de coliziune. Forma sa, rotundă sau alungită, va se va vedea limpede doar cu 2 minute înainte.

Apoi explozia.

Următoarele imagini vor veni de la un mic satelit dezvoltat de Agenția Spațială Italiană.

La trei minute de la ciocnire va survola Dimorphos, pentru a observa efectul șocului și, cu puțin noroc, craterul de la suprafață.

Orbita marelui asteroid Didymos în jurul Soarelui ar putea fi, de asemenea, ușor modificată, din cauza relației gravitaționale cu luna sa. Dar atât de puțin încât schimbarea nu poate fi măsurată. Prin urmare, nu există nicio șansă ca asteroidul să fie plasat pe o nouă cale potențial periculoasă pentru planeta albastră.

Costul total al misiunii – prima misiune interplanetară lansată de compania lui Elon Musk pentru NASA – este de 330 de milioane de dolari.

Alte tehnici sunt luate în considerare pentru a devia un asteroid. De exemplu, efectuând o explozie nucleară în apropierea unuia dintre ele, nu pentru a o distruge, ci pentru a-i devia traiectoria prin ricoșeu. Ar putea fi folosită și forța gravitațională a unei nave, care zboară aproape de un asteroid pentru o lungă perioadă de timp.

Dar tehnica testată aici, cunoscută sub numele de impact kinetic, este de departe cea mai matură. Atâta timp cât se dovedește în timpul acestui test.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro