Sari direct la conținut

NASA: O misiune umana spre Marte este posibila in anii 2030

HotNews.ro

Statele Unite sunt hotarate sa trimita astronauti pe Marte in anii 2030 si orice program de explorare al NASA este orientat spre acest scop, a afirmat luni seful agentiei spatiale americane, Charles Bolden, citat de AFP.

„Un zbor uman spre Marte este astazi destinatia ultima a umanitatii in sistemul nostru solar si este prioritatea NASA”, a spus el, la Washington, in deschiderea unei conferinte de trei zile dedicata cuceririi planetei rosii.

„Fiecare program de explorare spatiala este aliniat pentru a sustine acest obiectiv”, a adaugat el.

Obama a propus recent Congresului o anvelopa de 17,7 miliarde de dolari pentru NASA in 2014, in scadere comparativ cu anii precedenti.

Dar, in ciuda dificultatilor bugetare actuale, administratia americana „raman angajata intr-o strategie coordonata si dinamica de explorare a planetei Marte pentru a permite Statelor Unite sa continue sa joace un rol dominant in explorarea planetei rosii”, a subliniat acest fost comandant de naveta spatiala.

Cercetarile efectuate in Statia Spatiala Internationala (ISS), unde sase astronauti traiesc sase luni in imponderabilitate, pregatesc deja misiuni de lunga durata spre un asteroid al lui Marte, studiind efectele microgravitatiei asupra organismului uman si testand tehnologii care vor fi necesare unui astfel de periplu, a explicat el.

Doi astronauti, un american si un rus, vor petrece un an in avanpostul orbital in 2015, ceea ce corespunde, minus cateva luni, cu durata unei misiuni martiene.

NASA prevede sa trimita in 2025 astronauti pentru a captura un mic asteroid, a-l remorca si a-l pune pe orbita Lunii.

Aceasta misiune va permite „dezvoltarea tehnologiilor si a capacitatilor care vor fi necesare pentru misiunea umana spre Marte”, a spus Bolden.

„NASA nu are in momentul de fata capacitatea tehnologica de a trimite oameni spre Marte, dar cred ca suntem pe un drum care ne va conduce acolo in anii 2030”, a asigurat seful NASA, refuzand insa sa comenteze proiectele private, care si-au anuntat ambitia de a ajunge acolo mult mai repede.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro