Sari direct la conținut

NASA plateste Rusiei 70 de milioane de dolari pentru fiecare astronaut transportat in spatiu la bordul navetei Soyuz

HotNews.ro
Capsula Soyuz indepartandu-se de Statia Spatiala Internationala, Foto: Agerpres/AP
Capsula Soyuz indepartandu-se de Statia Spatiala Internationala, Foto: Agerpres/AP

Nasa va trebui sa plateasca 424 milioane de dolari Rusiei pentru a ii transporta astronautii in spatiu, liderul agentiei spatiale dand vina pe Congresul american pentru cheltuieli, relateaza CBS News.

Nasa a dat marti publicitatii noul contract semnat cu Agentia Spatiala din Rusia. Suma este achitata pentru zborurile catre Statia Spatiala Internationala si inapoi la bordul navetei Soyuz precum si pentru antrenamente pentru 6 astronauti in 2016 si in primul semestru din 2017.

Este vorba de 70,6 milioane pe cap de astronaut, o crestere semnificativa fata de 65 milioane de dolari cat plateau pana acum.

In prezent, Rusia a ramas singura care poate efectua zboruri in spatiu, si creste preturile cu fiecare contract.

America si-a incheiat programul spatial cu navete in 2011 si de atunci depinde de Rusia. Mai multe companii americane lucreaza la rachete si navete cu care sa lanseze americani de pe teritoriul SUA, insa va mai dura cativa ani.

Administratorul NASA, Charles Bolden, a afirmat ca acest contract nu ar fi fost necesar daca Congresul ar fi aprobat cererea agentiei pentru finantare suplimentare pentru parteneriatul cu societatile comerciale. El doreste aprobarea intregului buget pe 2014 de 821 milioane de dolari pentru programul comercial de transport al echipajelor.

NASA a selectat trei companii pentru a dezvolta in parteneriat sisteme de transport comercial al astronautilor pe ISS si alte destinatii orbitale, noteaza Agerpres.

Astfel, agentia a incheiat un contract de 1,6 miliarde de dolari cu compania californiana SpaceX, prevazand 12 misiuni de livrare de marfa pe ISS, dintre care doua au fost deja executate cu succes.

NASA a mai semnat un contract de 1,9 miliarde de dolari cu Orbital Sciences Corporation, care a efectuat deja un zbor experimental la 21 aprilie, plecand de la baza spatiala Wallops de pe costa statului Virginia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro