NASA va duce în hangar pentru reparații uriașa rachetă SLS. Testele statice au fost nereușite și noi amânări vor apărea
NASA va pregăti uriașa rachetă din programul Artemis 1 pentru a o readuce în hangar pentru o serie de reparații, după ce testele statice de realimentare au fost dezamăgitoare. NASA are mai multe opțiuni, dar este clar că prima lansare nu se va putea realiza în iunie.
NASA a efectuat în aprilie primele teste statice cu uriașa rachetă SLS și cu modulul Orion. Practic trebuiau umplute rezervoarele cu combustibil și era nevoie să se facă o numărătoare în genul celei dinaintea lansării.
Au eșuat însă cele trei tentative de a umple rezervoarele cu mai mult de 3 milioane de litri de oxigen lichid și de hidrogen, din cauza mai multor probleme, inclusiv una legată de o conductă ce a dus la scurgeri de hidrogen.
O altă problemă a fost la o valvă din etajul superior al rachetei, valvă ce nu a putut fi reparată in situ.
Peste câteva zile uriașa rachetă va fi dusă cu un transportor special către hangarul Vehicle Assembly Building de unde a fost adusă pe 18 martie. Călătoria va dura 11-12 ore.
O variantă ar fi ca la hangar să fie făcute reparații rapide ale conductei cu probleme și să fie schimbată valva, iar sistemul SLS să fie dus înapoi pentru testele statice. O a doua variantă ar fi ca reparațiile efectuate să fie de durată mai lungă, astfel încât să se ajungă la o configurație finală apropiată de cea de lansare.
O a treia variantă ar fi ca, după reparații și verificări detaliate în hangar, racheta și capsula să fie duse pe rampa de lansare, să se facă acele teste de alimentare și apoi să se facă și lansarea propriu-zisă, fără ca racheta să mai fie dusă înapoi în hangar.
Este clar că prima lansare, fără echipaj uman, nu mai are cum să fie realizată în prima parte din iunie. Rămâne de văzut dacă luna iulie va fi un termen mai realist.
Misiunea Artemis 1 va consta în trimiterea modulului Orion într-o călătorie în jurul Lunii, fără echipaj uman.
Artemis este programul care-și propune să readucă oameni pe Lună, pentru prima oară din 1972, iar de data aceasta printre cei care vor ajunge acolo se va număra și o femeie, dar și o persoană de culoare.
Primii oameni nu vor ajunge pe Lună mai repede de anul 2026.
Racheta SLS va permite trimiterea unor sarcini utile cuprinse între 27 și 46 de tone pe orbita lunară, în timp ce racheta Ariane 5 permite trimiterea de sarcini de 5 – 10 tone pe orbita joasă.