Nasterea noului partid stat
Crin Antonescu si Victor Ponta au batut palma pentru sustinerea liderului PNL la prezidentiale, asa cum anticipasem la inceputul anului ca e foarte posibil sa se intample chiar daca tensiunile din USL ivite in decembrie 2013 anuntau o iminenta rupere. Iesirea unei parti din PNL, in frunte cu Antonescu, din alianta cu PSD ar fi fost singura sansa de a mai limita capacitatea de distrugere a puterii. Aceasta ocazie a disparut. PSD pare sa fi renuntat la functia de presedinte sub conditia modificarii Constitutiei. Foarte probabil, va goli de continut pozitia de sef al statului.
In schimb, PSD obtine toata puterea, intrucat viitorul presedinte va fi obligat sa numeasca premierul de la partidul cu cele mai multe mandate. Daca va ajunge la Cotreceni tuns de prerogativele puterii, Antonescu ar fi inofensiv pentru viitorul premier.
Organizarea referendumului pentru modificarea Constitutiei in paralel cu alegerile europarlamentare reprezinta o metoda pentru a scoate cat mai multi oameni la vot utilizata si de Traian Basescu in 2009. In paranteza fie spus, unde sunt cei care tipau acum patru ani ca se „prefraudeaza alegerile”. Sigur, nu e morala tactica suprapunerii referendumului peste alegeri, dar nici o lege nu poate interzice USL sa procedeze asa, cum nu l-a impiedicat nici pe Traian Basescu.
Fortarea cinica a regulilor democratiei in trecut se intoarce azi impotriva presedintelui Basescu. Nu prea poate zice nimic. Iar orice ar zice se va intoarce impotriva sa. Daca se va opune acestui referendum, USL tot iese castigat pentru ca insasi impotrivirea presedintelui se va transforma intr-un bun motiv de capacitare a electoratului PSD si PNL.
USL nu are neaparata nevoie de referendum, cat de un motor de mobilizare. El poate fi referendumul, dar la fel de bine poate fi o eventuala opozitie a presedintelui la referendum. Asta ar resuscita resentimentul, isteria si ura, adica emotia necesara unui scrutin.
Ca si in cazul suspendarii, si in cazul revizuirii Constitutia il obliga pe seful statului sa ceara formal organizarea referendumului. Chiar daca in cazul revizuirii formularea pare ceva mai ambigua fata de situatia suspendarii, presedintele risca enorm daca spune pas. Ce se va face Traian Basescu daca va anunta ca se opune din principiu, dar se va trezi cu un proces de revizuire initiat de cetateni?
La o adica, USL isi poate mobiliza proprii alegatori sa stranga semnaturi pentru declansareea procedurii de revizuire. Fata de 2012, cand aveau nevoie de cateva milioane de voturi pentru a-l demite pe seful statului, acum le-ar fi suficiente 500 de mii de semnaturi pentru a-i da cu tifla presedintelui. Ce va face atunci Basescu? Se va opune iarasi „vointei poporului”? L-ar suspenda a doua zi.
Desigur, proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei, odata adoptat, mai trebuie sa treaca de filtrul Curtii Constitutionale. Dar nici Curtea nu va putea intarzia prea mult o decizie, altfel ar fi acuzata de abuz de putere. In aceste conditii se prefigureaza un mic dezastru pentru opozitie.
USL isi va mobiliza la maxim electoratul, chemat sa voteze noua Constitutie (sub indemnul previzibil de a curata din legea fundamentala premisele „basismului”) in timp ce opozitia isi demobilizeaza electoratul cu fiecare zi prin atacuri reciproce, autism si faramitare. In aceste conditii, e foarte posibil ca PSD si PNL sa obtina, candidand separat, chiar mai mult decat au luat in decembrie 2012 la parlamentare. Va defila cu acest scor, va fi o supralegitimare populara la jumatate de mandat USL.
Odata facut acest pas, cucerirea presedintiei se anunta floare la ureche. Cu un Crin Antonescu candidat si cu o Constitutie modificata astfel incat PSD sa nu regrete abandonarea Cotroceniului in favoarea PNL, cu o opozitie tot mai anemica, apar premisele nasterii noului partid stat in Romania. Asa cum se aseaza azi sistemul de putere, cu o populatie captiva si manipulata de televiziunile mogulilor, Romania se indreapta cu pasi repezi spre mexicanizare: cateva decenii bune cu marele partid, democratie mimata, controlata, opozitie de forma si presa aliniata.
Singura solutie ramane iesirea din apatie, mobilizarea totala in fata acestei urgente: nu acceptati schimbarea modelului de tara, nu intoarceti spatele Occidentului si lumii civilizate! E in joc viitorul nostru pe termen lung.
Ceea ce era mai rau pentru Romania tocmai s-a intamplat: regruparea fortelor care lupta impotriva statului de drept, impacarea inamicilor democratiei.