Sari direct la conținut

NATO confirmă decizia care a făcut Italia să îl acuze de „trădare” pe Jens Stoltenberg

HotNews.ro
NATO confirmă decizia care a făcut Italia să îl acuze de „trădare” pe Jens Stoltenberg
Giorgia Meloni alături de Jens Stoltenberg, FOTO: Francesco Fotia / Shutterstock Editorial / Profimedia

NATO a confirmat marţi numirea diplomatului spaniol Javier Colomina în funcţia de emisar al alianţei militare însărcinat cu coordonarea acţiunilor pe flancul său sudic, o mişcare care a provocat furie în Italia, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

Javier Colomina este secretar general adjunct al NATO pentru afaceri politice şi politica de securitate şi a fost reprezentant special pentru Caucaz şi Asia Centrală.

„Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi regiunile Sahel sunt importante pentru Alianţa noastră”, a declarat Stoltenberg în comunicatul în care anunţă numirea lui Colomina în calitate de Reprezentant Special pentru vecinătatea Sudică. „Javier Colomina are o vastă experienţă în relaţiile cu partenerii NATO. Numirea sa va consolida şi mai mult activitatea importantă a NATO în sud”, dă asigurări secretarul general al NATO.

În calitate de Reprezentant Special pentru vecinătatea sudică, Colomina va servi drept „punct focal” al NATO pentru regiune. El va fi responsabil cu coordonarea şi creşterea vizibilităţii eforturilor NATO în sud şi va consolida angajamentul faţă de parteneri, precizează comunicatul alianţei.

La summitul de la Washington, aliaţii au convenit asupra unui plan de acţiune care va spori angajamentul NATO în regiunile Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Sahel. Numirea reprezentantului special face parte din acest plan, a precizat Stoltenberg.

Guvernul italian l-a acuzat pe Stoltenberg de „trădare” din cauza deciziei

Deși decizia privind numirea nu fusese încă anunțată oficial, guvernul italian l-a acuzat încă de luni de „trădare” pe Jens Stoltenberg, criticându-l în termeni duri pe motiv că nu ar urma să numească un italian în funcția de responsabil al Alianței cu coordonarea acțiunilor de pe flancul sudic.

Funcția respectivă a fost creată mai devreme în cursul lunii iulie la solicitarea premierului italian Giorgia Meloni, iar guvernul ei a declarat la momentul respectiv că este de părere că un italian ar trebui să primească slujba.

Ministrul italian al apărării Guido Crosetto a declarat pentru ziarul La Stampa că a aflat că Stoltenberg a nominalizat în cursul weekendului un spaniol. Crosetto a spus că vede această decizie „aproape ca un afront personal”.

El a relatat că i-a scris lui Stoltenberg un mesaj „foarte furios”.

„M-a înfuriat și vor exista repercusiuni la un nivel personal”, a mai spus ministrul italian într-o remarcă neobișnuit de dură din partea unui oficial militar al NATO la adresa șefului alianței.

„Trădarea lui [Stoltenberg] a fost una a unui principiu. Italia a fost cea care s-a luptat să fie creat rolul de responsabil pentru frontul de sud”, a explicat Guido Crosetto poziția guvernului de la Roma.

Interpelat cu o zi în urmă cu privire la criticile formulate de Crosetto, biroul de presă al NATO s-a rezumat să declare că Alianța „va anunța orice numire la momentul potrivit”.

Țările membre ale NATO l-au ales pe olandezul Mark Rutte în funcția de secretar general al Alianței la sfârșitul lunii trecute, însă el va prelua de facto șefia blocului militar abia pe 1 octombrie, când expiră mandatul lui Jens Stoltenberg.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro